Moscova analizează o propunere a NATO pentru a avea o întâlnire pe 12 ianuarie

Moscova analizează o propunere a NATO pentru a avea o întâlnire pe 12 ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2021

Rusia a primit o propunere NATO de a începe discuțiile referitoare la îngrijorările de securitate ale Moscovei pe 12 ianuarie și o ia în considerare, a relatat agenția de presă TASS, care citează Ministerul de Externe rus, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia, care a deranjat Occidentul cu o desfășurare de trupe în apropierea Ucrainei, a dezvăluit săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care dorește să le negocieze, inclusiv o promisiune a NATO că va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina, scrie News.ro.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

”Am primit deja această ofertă (a NATO) și o luăm în considerare”, a relatat TASS, citând Ministerul de Externe.

Statele Unite și Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie a fostului său vecin sovietic. Rusia neagă acest lucru și spune că relația din ce în ce mai apropiată a Ucrainei cu NATO a determinat escaladarea conflictului. Rusia a comparat situația cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a ajuns în pragul războiului nuclear.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar că are nevoie de un răspuns ”imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate.

Moscova a spus că se așteaptă ca discuțiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie, la Geneva.

Administrația președintelui american Joe Biden a spus că unele dintre propunerile de securitate ale Rusiei sunt în mod evident inacceptabile, dar că Washingtonul va răspunde cu idei mai concrete cu privire la formatul oricăror discuții.

Într-un interviu la emisiunea”Face The Nation” de la CBS, vicepreședintele Kamala Harris a declarat că Washingtonul a purtat discuții directe cu Moscova despre această problemă și a reiterat angajamentul SUA față de integritatea teritorială a Ucrainei.

”Am fost foarte clar că suntem pregătiți să emitem sancțiuni așa cum nu ați văzut până acum”, a spus Harris, dar a refuzat să detalieze care ar fi acestea.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Grupul celor Șapte l-au avertizat cu toții pe Putin că se va confrunta cu ”consecințe masive”, inclusiv sancțiuni economice dure în cazul oricărei noi agresiuni ruse.

Cererile Kremlinului conțin elemente - precum un drept de veto efectiv al Rusiei asupra viitoarei aderări la NATO a Ucrainei - pe care Occidentul le-a respins deja. Altele ar presupune îndepărtarea armelor nucleare americane din Europa și retragerea batalioanelor multinaționale NATO din Polonia și din statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, care au fost cândva în Uniunea Sovietică.

Un oficial al administrației Biden, într-un discuție cu reporterii de vineri, a declarat că Washingtonul a luat notă de preocupările exprimate de Moscova și că este gata să se angajeze în discuții cu Rusia de la începutul lunii ianuarie, dar că nu au fost stabilite o anumită dată și o locație.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
nato