Moscova forțează: cere blocarea aplicației Telegram, fondată de un rus auto-exilat, pentru că nu îi permite citirea mesajelor utilizatorilor

Moscova forțează: cere blocarea aplicației Telegram, fondată de un rus auto-exilat, pentru că nu îi permite citirea mesajelor utilizatorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2018

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia a sesizat vineri justiția pentru a cere blocarea aplicației de mesagerie Telegram, care a refuzat să furnizeze serviciilor de securitate ruse (FSB) cheile de decriptare care să permită citirea mesajelor utilizatorilor, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La 20 martie, Roskomnadzor a dat un termen de 15 zile aplicației Telegram pentru a-i furniza cheile de decriptare, arată Agerpres.

"Amenințările cu blocarea Telegram dacă aceasta nu furnizează datele personale ale utilizatorilor săi nu vor da rezultate. Telegram își va apăra libertatea și confidențialitatea", a reacționat fondatorul Pavel Durov pe Twitter.

Unul dintre avocații aplicației a explicat pe contul său de Telegram că solicitările autorităților ruse sunt "inaplicabile" din punct de vedere tehnic, tocmai pentru că sistemul de criptare al aplicației este unul foarte complex, nici măcar aplicația neavând acces la anumite comunicații.

FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, justiția rusă a condamnat Telegram, fondată de Pavel Durov, un rus auto-exilat, la plata unei amenzi de 800.000 de ruble (18.000 de euro) pentru refuzul de a coopera cu FSB.

Durov, care a părăsit Rusia în 2014, invocând tensiuni cu autoritățile, a denunțat cu acel prilej o încălcare a Constituției ruse care protejează dreptul la secretul corespondenței. 

În 2013, Pavel Durov a înființat, împreună cu fratele său Nikolai, matematician, o aplicație de mesagerie criptată care are în prezent 200 de milioane de utilizatori la nivel mondial, care provin din Iran până în Brazilia.

Kremlinul și-a consolidat în ultimii ani controlul asupra Internetului rus, foarte utilizat de opoziție, justificând, între altele, această înăsprire prin lupta împotriva terorismului.

viewscnt
Afla mai multe despre
telegram
moscova