Noua guvernare de la Chișinău a declanșat „Blitzkrieg” împotriva procurorilor corupți. „Am văzut reacția ușor obraznică a Procuraturii Generale."

Noua guvernare de la Chișinău a  declanșat „Blitzkrieg” împotriva procurorilor corupți. „Am văzut reacția ușor obraznică a Procuraturii Generale."
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2021

Noul ministru al Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a criticat activitatea procurorilor, în special pe dosarele de mare corupție, și le-a transmis acestora că vremurile de impunitate în fața legii a celor care au comis infracțiuni a trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am văzut reacția ușor obraznică a Procuraturii Generale. Sper că nu a fost redactată la Londra, chiar dacă nu m-aș mira. Fără a intra în mari discuții teoretice, vă spun ce înțeleg eu prin statul de drept, arată G4media.ro

VIDEO Adriana Nedelea, la Focus la Prima Oră, Prima TV: Scheme de fraudă pe WhatsApp CITEȘTE ȘI VIDEO Adriana Nedelea, la Focus la Prima Oră, Prima TV: Scheme de fraudă pe WhatsApp

Statul de drept este atunci când hoții stau la pușcărie, dar nu la Londra. Statul de drept este atunci când procurorii nu lasă să iasă din țară un miliard și se fac că plouă. Statul de drept este atunci când deciziile judecătorești nu se vând ca la piață, iar dreptatea nu este doar numai pentru cei care au mașini și vile scumpe și milioane furate pe cont.

Și mai știu ceva. Toate problemele în justiția noastră vin de la impunitate, atunci când hoții nu se tem că vor fi pedepsiți. Dar aceste timpuri au trecut. Și oamenii vor vedea asta în curând”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Reacția sa vine după ce Procuratura Generală a precizat, ieri, printr-un comunicat că atât președintele Maia Sandu, cât și premierul Natalia Gavriliță „înțeleg slab principiile statului de drept”.

Cîțu, dezvăluire: Am fost prins băut la volan! CITEȘTE ȘI Cîțu, dezvăluire: Am fost prins băut la volan!

„Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, a declarat Maria Vieru, purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Generale pentru Anticorupție.md.

De asemenea, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat marți că a inițiat mecanismul de demitere a Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

„Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)”, a explicat Litvinenco.

El a mai spus că noul proiect vine să modifice și componența CSP.

Într-un briefing de presă ținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS)  de la Chișinău, președintele Maia Sandu a criticat vehement inactivitatea procurorilor pe marile dosare de corupție ce trenează de mai mulți ani în diverse stadii.

„Vedem lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și tragerea la răspundere. […] Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat”, a declarat Maia Sandu. Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat marți la ședinta Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe motiv că este în vacanță.

Ea a mai avertizat că o serie de persoane care au comis ilegalități în Republica Moldova și au reușit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la oligarhul Vlad Plahotniuc, mâna dreapta a acestuia – Serghei Iaralov, oligarhul Ilan Șor, „locotentul lui Plahotniuc” – Constantin Botnari, fostul deputat și omul de afaceri Vladimir Andronachi, fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc și spălătorul de bani negri rusești – Veaceslav Platon. La fel, ea a spus că există „o listă lungă de oameni” care ar putea părăsi nestingheriți țara.

viewscnt
Afla mai multe despre
justiție
republica moldova