Oficialii ruși se așteaptă ca exporturile de gaze spre UE să scadă cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an

Oficialii ruși se așteaptă ca exporturile de gaze spre UE să scadă cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2022

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că exporturile de gaze naturale ale Rusiei spre Uniunea Europeană vor fi cu 50 de miliarde de metri cubi mai mici în acest an comparativ cu anul trecut, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În 2021, Rusia a exportat spre UE o cantitate de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, scrie Agerpres.

Proiect anti-criză energetică: TVA redusă la 5%, fără acciză, certificate verzi și taxă de cogenerare, scumpiri scăzute din impozit și ajutor fix pentru casnici de 1.000 lei pe lună CITEȘTE ȘI Proiect anti-criză energetică: TVA redusă la 5%, fără acciză, certificate verzi și taxă de cogenerare, scumpiri scăzute din impozit și ajutor fix pentru casnici de 1.000 lei pe lună

În acest an, însă, livrările de energie ale Rusiei spre Europa au înregistrat un declin semnificativ, pe fondul tensiunilor și sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după debutul invaziei Ucrainei. Înainte să trimită trupe în Ucraina, Rusia asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE. Însă această pondere a scăzut acum la 9%, după ce Moscova a redus livrările spre Europa și a dat vina pe problemele tehnice provocate de sancțiunile occidentale.

Anterior, grupul rus Gazprom a dat publicității un comunicat de presă în care anunță că în perioada 1 ianuarie - 15 septembrie 2022, exporturile sale de gaze spre țările din afara Comunității Statelor Independente au scăzut cu 38,8% în ritm anual, până la 84,8 miliarde metri cubi. În aceeași perioadă, Gazprom a extras 300,8 miliarde metri cubi de gaze, cu 15,9% mai puțin decât în 2021.

În prezent, Europa analizează posibilitatea de a introduce plafoane de preț pentru gazele naturale importate din Rusia, ca o modalitate pentru a ține sub control creșterea explozivă a prețurilor energetice și a pedepsi Moscova pentru acțiunile sale din Ucraina. Însă, președintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă aceasta din urmă introduce un plafon de preț.

Un oficial din conducerea Gazprom a apreciat joi că pentru Europa nu există alternative la gazele rusești. "Nu există nicio țară capabilă să furnizeze resurse comparabile cu resursele zăcămintelor de gaze din Siberia și peninsula Yamal", a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Oleg Aksyutin, la o conferință organizată la Sankt Petersburg. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze