Polonia ar putea îngheța anul viitor prețurile la electricitate pentru gospodării

Polonia ar putea îngheța anul viitor prețurile la electricitate pentru gospodării
scris 14 sep 2022

Polonia intenționează să înghețe anul viitor prețurile la electricitate la actualul nivel, pentru gospodăriile care consumă mai puțină energie, Guvernul căutând modalități de a atenua efectul majorării inflației asupra consumatorilor, transmite Reuters.

În august, rata anuală a inflației în Polonia s-a situat la 16,1%, cel mai ridicat nivel din peste două decenii, scrie Agerpres.

Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze și electricitate în 2023 CITEȘTE ȘI Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze și electricitate în 2023

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că electricitatea pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă până la 2.000 kilowați-oră (kWh), este la un preț fix, de fapt la cel actual", a anunțat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), cea mai importantă formațiune din cadrul coaliției de guvernare din Polonia.

Acesta a adăugat: "Dacă cineva își reduce consumul cu cel puțin 10%, comparativ cu anul precedent, va primi un discount suplimentar".

Kaczynski a explicat că decizia va avea ca rezultat menținerea prețurilor stabile pentru aproximativ două treimi gospodăriile poloneze, urmând ca o serie de măsuri în domeniul energiei să fie prezentate săptămâna acesta de premierul Mateusz Morawiecki.

Guvernul de la Varșovia a adoptat scutiri de taxe, subvenții la combustibili pentru gospodării, și alte măsuri, pentru a atenua efectul creșterii prețului la energie.

În august, Morawiecki anunța că firmele din energiei vor trebui să absoarbă o parte din costuri prin creșteri mai reduse ale tarifelor la energie.

De asemenea, Kaczynski a declarat că Executivul discută cu băncile de stat majorarea la 7%-8% a dobânzilor oferite clienților la depozitele vechi și noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
preturi
energie