Polonia încurajează înțelegeri extrajudiciare în cazul creditelor în valută

Polonia încurajează înțelegeri extrajudiciare în cazul creditelor în valută
scris 11 ian 2022

Polonia intenționează să încurajeze băncile să ajungă la înțelegeri extrajudiciare cu deținătorii de credite ipotecare în valută prin reducerea riscurilor care însoțesc împrumutul, dacă creditorii oferă această opțiune, conform unui amendament la un proiect de lege, transmite Reuters.

Acest tip de înțelegeri vor duce la scăderea rezervelor de capital pe care trebuie să le dețină băncile pentru a acoperi riscul legat de portofoliile de credite și le va încuraja să ofere astfel de acorduri, scrie Agerpres.

Bitcoin a scăzut cu peste 5%, până la cel mai scăzut nivel din peste cinci luni CITEȘTE ȘI Bitcoin a scăzut cu peste 5%, până la cel mai scăzut nivel din peste cinci luni

A trecut peste un deceniu de când mii de polonezi, atrași de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elvețieni comparativ cu cele în zloți, au contractat credite ipotecare în franci elvețieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulți debitori plătesc rate mult mai mari decât se așteptau din cauza creșterii valorii francului elvețian.

Deși creditele ipotecare în franci elvețieni au generat probleme și în alte țări din Europa, inclusiv în Ungaria, România și Croația, Polonia a făcut cei mai mici pași în a răspunde la plângerile debitorilor.

Mulți polonezi au dat băncile în judecată din cauza clauzelor abuzive, ceea ce creează un risc major pentru creditori.

"Datorită eficienței soluționării extrajudiciare a litigiilor, este justificată crearea de stimulente de către autoritățile de reglementare pentru acest tip de proces pentru a acoperi o gamă largă de credite ipotecare în valută. Cea mai extinsă implicare posibilă a băncilor în oferirea înțelegerilor clienților lor este importantă pentru stabilitatea financiară", a informat Ministerul de Finanțe, care a propus amendamentul.

Amendamentul propune reducerea ponderii riscului la împrumuturile în valută de la 150% la 75% sau 100%, în funcție de nivelul rezervelor de capital implicate în înțelegere.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
valuta