Polonia urmează să găzduiască până la 5.500 de militari americani prin rotație, anunță Pentagonul

Polonia urmează să găzduiască până la 5.500 de militari americani prin rotație, anunță Pentagonul
scris 4 aug 2020

Statele Unite urmează să desfășoare - prin rotație - în Polonia până la 5.500 de militari, în baza unui acord pe care l-au încheiat cu Varșovia cu privire la statutul militarilor americani în această țară membră NATO, a anunțat luni Pentagonul, confirmând astfel un anunț al ministrului polonez al Apărării, relatează AFP.

Statele Unite au încheiat negocieri cu Polonia cu privire la un Acord de cooperare în domeniul Apărării, care definește ”cadrul legal, infrastructurile și o împărțire echitabilă a cheltuielilor”, a anunțat într-un comunicat secretarul american al Apărării Mark Esper, scrie News.ro

Acest acord ”va permite creșterea cu aprocimativ 1.000 de persoane a prezenței militare prin rotație”, precizează Esper, subliniind că aceste trupe ”se adaugă celor 4.500 de militari americani desfășurați deja prin rotație în Polonia”.

Piața tabletelor a avut un trimestru mult peste așteptări CITEȘTE ȘI Piața tabletelor a avut un trimestru mult peste așteptări

Militarii americani nu urmează să fie poziționați în mod permanent, iar astfel ei nu vor fi însoțiți de familiile lor, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe - în domeniile sănătății și educației -, iar astfel crearea unor locuri de muncă pentru polonezi.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze permanente în fostul bloc comunist.

Însă Statele Unite consideră că anexarea Crimeei de către Moscova și războiul care continuă în estul Ucrainei le-au eliberat de această promisiune.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a anunțat vineri că ”cel puțin 1.000 de militari în plus” urmează să fie desfășurați în Polonia.

Mark Esper a anunțat săptămâna trecută retragerea a aproape 12.000 de militari din Germania, prezentând acest plan ca necesar din punct  de vedere strategic. El a fost contrazis imediat de către președintele Donald Trump, care s-a declarat pregătit să revină asupra acestei decizii, în cazul în care Germania îli crește contribuția financiară la NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
armata sua