Premierul sloven Miro Cerar demisionează după ce Curtea Constituțională invalidează un referendum din 2017 pe tema amenajării portului Koper

Premierul sloven Miro Cerar demisionează după ce Curtea Constituțională invalidează un referendum din 2017 pe tema amenajării portului Koper
scris 15 mar 2018

Premierul sloven de centru-stânga Miro Cerar a demisionat după ce a fost pus în discuție un proiect major de infrastructură, pe fondul crizei din cadrul majorității, pe final de mandat, relatează AFP.

”Forțele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generațiile viitoare (...). Îmi prezint demisia în Parlament”, a anunțat miercuri premierul într-o conferință de presă.

Curtea Constituțională a invalidat cu doar câteva ore înainte de acest anunț un referendum din septembrei 2017 pe tema amenajării portului Koper, pe coasta Mării Adriatice, scrie News.ro.

În cadrul acestei consultări, alegătorii au aprobat construirea unei eventuale noi căi ferate care să deservească singurul mare port comercial, de o importanță strategică pentru țară.

Globalworth face încă un pas pentru a deveni principalul proprietar de birouri din regiune: cumpără unul dintre primele turnuri de birouri clasă A din Varșovia, tranzacție de 55 milioane euro CITEȘTE ȘI Globalworth face încă un pas pentru a deveni principalul proprietar de birouri din regiune: cumpără unul dintre primele turnuri de birouri clasă A din Varșovia, tranzacție de 55 milioane euro

Este vorba despre un proiect-far al majorității lui Cerar, estimat la peste un milirad de euro. Premierul spera o lansare a lucrărilor până în vară.

Curtea Constituțională a reproșat Guvernului faptul că nu și-a făcut datoria de a fi neutru, finanțând campania cu fonduri publice.

Partidul de centru modern al lui Miro Cerar (PCM) se pregătea de alegeri dificile, prevăzute în iunie sau iulie, după un mandat de patru ani.

Ales în 2014, acest fost jurist respectat, în vârstă de 54 de ani, a făcut senzație la acea vreme, obținând o victorie în alegerile legislative la conducerea formațiunii pe care a înființat-o, la doar câteva luni după ce a intrat în politică.

Însă dezavuarea Curții Constituționale are loc după o serie de crize care au fragilizat majoritatea guvernamentală.

Mai multe valuri de greve au paralizat această mică țară membră UE de la începutul anului, cu revendicări sociale ale funcționarilor publici, care cer creșteri de salarii.

ELECTORAT DEZILUZIONAT

Slovenia a revenit la o creștere economică viguroasă de 5% în 2017, cea mai importantă în ultimii zece ani, după ce a fost afectată de o recesiune severă în 2012 și 2013, din cauza dificultăților în sectorul bancar.

Însă Guvernul s-a opus revendicătilor, apreciind că o creștere a salariilor funcționarilor ”ar arunca din nou Slovenia în recesiune”.

În urmă cu câteva luni, soarta unui migrant sirian, susținut de o parte a opiniei publice, a zguduit deja coaliția fragilizată a lui Cerar.

Anularea referendumului a fost ”picătura care a umplut paharul”, potrivit premierului, care și-a acuzat miercuri partenerii de coaliție de faptul că au ”sabotat mai multe proiecte” ale Executivului în mod deliberat în ultima perioadă.

Miro Cerar a spus că șefului statului, Borut Pahor, îi revine sarcina să convoace sau nu alegeri legislative anticipate în vederea înnoirii celor 90 de mandate în Parlament. El urma să se întâlnească cu președintele joi.

Aceste alegeri ar putea să conducă la o fragmentare a hemicilului și să facă dificilă formarea unui Guvern în această țară care a făcut parte din fosta Iugoslavie.

ULTIMA ORĂ Fiscul va emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restanțele din ultimii 5 ani. Statul vrea sute de milioane de lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fiscul va emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restanțele din ultimii 5 ani. Statul vrea sute de milioane de lei

Înaintea acestui scrutin, care va avea loc cel mai târziu în iulie, formațiunea lui Cerar este devansată - cu mult - în sondaje de către principalii rivali, inclusiv de partidul SDS (conservator) al fostului premier de centru-dreapta Janez Jansa și de SD (social-democrați), în prezent aliați cu Cerar în cadrul majorității.

Însă un nou venit revine cu regularitate în fruntea sondajelor de opinie - Marjan Sarac, un fost comediant și primar al unui orășel, un candidat cu un program vag și fără un partid structurat.

Cel care a devenit celebru imitând politicieni sloveni, înainte să intre în politică, a creat deja o surpriză calificându-se în turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2017.

În această țară cu două milioane de locuitori, el a făcut campanie pe tema respingerii elitelor, într-un electorat dezamăgit, care a evitat în masă urnele.

viewscnt
Afla mai multe despre
miro cerar
koper