Președintele Serbiei: Importăm aproape gratuit gaze rusești

Președintele Serbiei: Importăm aproape gratuit gaze rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2022

Serbia primește în prezent gaze rusești aproape gratuit, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, precizând că prețul negociat cu Gazprom este de 4 ori mai redus decât cel de pe piețele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prețul la care cumpărăm 6 milioane de metri cubi zilnic este un preț minim. Este ca și cum le-am primi gratuit. 270 de dolari pe mia de metri cubi este aproape gratuit, având în vedere că, în prezent, cotațiile internaționale sunt de 1.160 de dolari", a afirmat Vucic la postul TV Prva.

Declarația președintelui sârb a fost, potrivit agenției ruse Tass, o reacție la afirmația moderatorului emisiunii, potrivit căruia Serbia ar fi cheltuit 6 miliarde de euro cumpărând gaz la prețurile de pe piețele internaționale, în timp ce întregul buget al statului sârb este de 14 miliarde de euro.

Directorul general al Srbijagas, Dusan Bajatovic, a declarat miercuri că Serbia va plăti între 600 și 850 de dolari pe mia de metri cubi de gaze conform unui nou acord de zece ani pe termen lung cu Rusia. Potrivit acestuia, prețul va fi unul compozit, fiind indexat atât cu prețul petrolului, dar și cu cel de hub.

Moscova a acceptat să lase neschimbat prețul gazului pentru Serbia la 270 de dolari pentru următoarele șase luni după discuțiile de la Soci din 25 noiembrie. După această perioadă, Belgradul va trebui să achite prețul anunțat de Bajatovic.

De la 1 ianuarie, Gazprom a început să furnizeze gaz Serbiei din nou construitul gazoduct Turkstream, via Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
serbia
gazprom