Putin a semnat decretul de deschidere a orașului în care a fost creat Noviciok

Putin a semnat decretul de deschidere a orașului în care a fost creat Noviciok
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2018

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a deschide orașul în care oamenii de știință ruși au dezvoltat Noviciok, agentul neurotoxic aflat în centrul cazurilor de otrăvire din Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cercetătorii ruși au declarat presei locale și internaționale că Uniunea Sovietică a dezvoltat substanța în orașul închis Shikhany începând cu anii 1970, scrie The Telegraph, scrie News.ro.

„Președintele Putin a semnat marți un decret prezidențial care elimină statutul de «entitate administrativă teritorială închisă» al orașului nostru”, a spus Iulia Erșova, purtător de cuvânt al autorităților locale, pentru AFP. „Fabrica noastră, unitate a Institutului de Cercetare Științifică în Chimie Organică și Tehnologie, încă funcționează, dar nu știm ce se va întâmpla odată ce Shikany este deschis”.

Radio Europa Liberă revine în România după 10 ani CITEȘTE ȘI Radio Europa Liberă revine în România după 10 ani

Uniunea Sovietică a creat o rețea de orașe închise pentru a găzdui instalații militare secrete și unități de cercetare, în care accesul a fost foarte restricționat.

Publicat pe site-ul oficial pravo.gov.ru, decretul arată că autoritățile locale au la dispoziție șase luni pentru a se pregăti de schimbarea statutului orașului care 5.500 de locuitori.

Nu există nicio sugestie că modificarea statutului este legată de cazul Noviciok.

Oficialii de la Kremlin au negat că agentul neurotoxic a fost depozitat în acest loc, dar au spus că există o altă unitate în regiunea sudică Saratov.

Marea Britanie a concluzionat că substanța Noviciok produsă în Rusia a fost folosită în încercarea de asasinare a fostului spion Sergei Skripal și a fiicei lui, Iulia, în luna martie, la Londra.

Doi britanici, Dawn Sturgess și Charlie Rowley, au fost expuși la această substanță, luna trecută. Sturgess a murit, iar Rowley se află în stare critică.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
noviciok