Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est. Primirea călduroasă se diminuează încet-încet

Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est. Primirea călduroasă se diminuează încet-încet

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde "privilegiile" refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015, scrie Euractiv.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului, scrie Hotnews.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Polonia și România au primit cei mai mulți dintre ei (3,2 milioane și, respectiv, 889.000). Aproximativ 772.00 s-au mutat în Rusia și 577.000 în Ungaria.

În timp ce guvernele adoptă o retorică de caldă primire și oferă ajutor umanitar, în Europa Centrală și de Est au avut loc proteste de stradă împotriva refugiaților ucraineni.

Cu toate acestea, atitudinile pozitive față de aceștia prevalează în majoritatea țărilor.

O excepție notabilă este Bulgaria, unde 38% dintre cetățeni au o atitudine pozitivă față de refugiați, în timp ce 18% au o atitudine negativă, se arată în cel mai recent sondaj.

"Este un fenomen comun faptul că solidaritatea necondiționată cu refugiații de război slăbește în timp în țările gazdă vecine. Tensiunile socio-economice pot declanșa reacții populare spontane, inclusiv violente", a declarat pentru EURACTIV Zsolt Zádori, ofițer de presă la ONG-ul pentru drepturile omului Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC).

Resentimentele cresc, în timp ce disponibilitatea de a ajuta scade, a confirmat activistul slovac Branislav Tichý, care a petrecut mai multe săptămâni la granița slovaco-ucraineană.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

"Primele proteste și dezaprobarea publică față de ajutorarea refugiaților din Ucraina apar în întreaga Slovacie. Narațiunea "cum rămâne cu noi și cu copiii noștri slovaci" începe să ia amploare", a scris el într-o postare pe Facebook.

Prea multe beneficii?

O problemă comună în țările din Europa Centrală și de Est sunt beneficiile pe care le primesc refugiații. Narațiunea despre faptul că guvernele au mai multă grijă de refugiați decât de cetățenii lor este prezentă în toate țările și este exacerbată de activitățile partidelor de extremă dreapta.

În cafenelele și barurile slovace, cetățenii se plâng de transportul public gratuit și de bonurile de masă acordate refugiaților ucraineni de către guvern după începerea războiului.

În Bulgaria, partidul naționalist pro-rus Varazhdane, care are sprijinul a aproximativ 10% din alegători, răspândește tot felul de știri false despre refugiații ucraineni, bazate pe afirmația că mulți bulgari trăiesc în sărăcie și că, în loc ca statul și UE să aibă grijă de ei, toată atenția se concentrează asupra ucrainenilor.

Partidul ceh de extremă-dreapta Libertate și Democrație Directă a criticat, de asemenea, actualul guvern pentru că oferă ajutor refugiaților ucraineni.

La sesiunea parlamentară de marți (10 mai), liderul partidului, Tomio Okamura, a declarat despre calitatea educației că va scădea pentru cetățenii cehi după sosirea copiilor din Ucraina și că nu vor fi suficiente locuri în grădinițe pentru copiii cehi. Okamura a pus, de asemenea, sub semnul întrebării cât de mult ajutor umanitar merge către ucraineni.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Chiar și în Polonia, care este în mod tradițional antirusească, partidul naționalist Confederația susține că refugiații ucraineni se bucură în prezent de prea multe privilegii în Polonia. Cu toate acestea, potrivit ultimului sondaj, ajutorul pentru refugiați se bucură încă de sprijinul a peste 90% dintre polonezi.

Guvernele trebuie să ofere soluții

Retorica anti-refugiați și resentimentele în creștere au dus deja la mai multe incidente. În Bulgaria, o ucraineancă venită în țară cu copilul ei mic și-a găsit mașina cu o târnăcop înfipt în capotă, în timp ce mașina unei familii ucrainene din Slovacia a fost mâzgălită cu simbolul rusesc Z. În Ungaria, o cărămidă a fost aruncată într-o locuință pentru refugiați.

Cu toate acestea, incidentele violente au fost limitate. În cele mai multe cazuri, resentimentul în creștere ia o altă formă. În Slovacia, unii șoferi de autobuz au refuzat să îi lase pe refugiați să urce gratuit în autobuz, în ciuda faptului că au fost obligați de guvern.

Atât Zádori, cât și Tichý indică guvernele și responsabilitatea acestora în prevenirea și detectarea unor astfel de infracțiuni.

"Guvernul are control asupra modului în care se desfășoară acest lucru. Cu cât statul este mai capabil să-i ajute pe ucraineni să se integreze, cu atât mai puțin spațiu există pentru ca acest lucru să provoace conflicte și să apară ura", a declarat Tichý.

"Cu toate acestea, să fii gelos pe refugiați pentru o conopidă prăjită și o alocație de 69 de euro pentru situații de dificultate este pur și simplu o rușine", a adăugat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
refugiati