Rubla rusească a atins cel mai ridicat nivel după iunie 2020 față de euro, dar a închis pe roșu după ce Congresul SUA a votat interzicerea importurilor de petrol din Rusia

Rubla rusească a atins cel mai ridicat nivel după iunie 2020 față de euro, dar a închis pe roșu după ce Congresul SUA a votat interzicerea importurilor de petrol din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2022

Rubla rusească a atins vineri cel mai ridicat nivel după iunie 2020 față de euro, în urma unei reduceri neașteptate a dobânzii cheie de către banca centrală, dar a închis pe roșu, iar acțiunile au avut la rândul lor o evoluție negativă, după ce Congresul SUA a votat joi interzicerea importurilor de petrol din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI

Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie la 17%, de la 20%, înainte de o ședință regulată a consiliului de administrație programată pentru 29 aprilie, și a declarat că este deschisă la posibile reduceri suplimentare la întâlnirile viitoare, scrie News.ro.

Startup-ul indian de învățare online Unacademy, evaluat la peste 3 miliarde dolari, concediază angajați CITEȘTE ȘI Startup-ul indian de învățare online Unacademy, evaluat la peste 3 miliarde dolari, concediază angajați

Volabila rublă a crescut la scurt timp după reducerea dobânzii, care a inversat parțial majorarea de urgență a acesteia, efectuată de banca centrală la sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a început ceea ce numește ”o operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Rubla a încheiat ziua de vineri în declin cu 0,4% la 76,08 unități față de dolar, după ce a atins pentru scurt timp cel mai ridicat nivel din noiembrie, de 71 unități pentru un dolar.

Față de euro, rubla a scăzut cu 1,5% la 82,70 unități, după ce a atins pentru scurt timp nivelul de 77,0750 unități, pentru prima dată de la sfârșitul lunii iunie 2020.

Redresarea rapidă a rublei de la minimele record înregistrate în martie ridică îndoieli cu privire la durabilitatea câștigurilor sale. Oricine încearcă să cumpere valută străină online de la o bancă din Rusia sau, ilegal, la un stand valutar, sau care cumpără online bunuri și servicii denominate în valută străină, va găsi cursul real considerabil mai rău.

Randamentele obligațiunilor de Trezorerie OFZ pe termen de 10 ani, care se mișcă invers prețurilor lor, au scăzut la 10,77% de la nivelul de 11,62% observat înainte de reducerea dobânzii de referință.

Reducerea surpriză a dobânzii cheie a venit după ce ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat în această săptămână că ministerul său lucrează cu banca centrală la măsuri pentru a face cursul rublei mai previzibil și mai puțin volatil.

”Dacă experiența crizei rublei din 2014/15 este un ghid, o reducere mare a ratei dobânzii (ca cea observată astăzi) va fi urmată probabil de o relaxare mult mai graduală, deoarece banca centrală țintește o dobândă reală pozitivă mare pentru a readuce inflația la ținta sa”, a spus Capital Economics într-o notă adresată clienților.

Firma LockoInvest a declarat că și-a revizuit previziunile privind dobânda chei de sfârșit de an la 11-12% de la cel mult 15%.

Mișcările rublei rămân nervoase, iar volumele de tranzacționare la Bursa din Moscova sunt sub medie, dar rubla și-a revenit complet la nivelurile văzute înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.

Rubla este susținută de excedentul puternic al contului curent al Rusiei, pe fondul prețurilor ridicate ale mărfurilor, precum și de controalele de capital ale Rusiei, a declarat Olga Belenkaya, șefa de cercetare macro la firma de brokeraj Finam.

Pe bursă, indicele RTS în dolari a scăzut cu 1,14%, până la 1.079,99 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 1,6%, până la 2.592,7 puncte.

Acțiunile companiei petroliere Bashneft au avut o performanță slabă pe piață, pierzând 4,5%, în timp ce acțiunile grupului rivalul Lukoil au scăzut cu 1%.

Acțiunile companiilor din  sectorul petrolului au fost afectate după ce Congresul SUA a votat joi pentru a impune Rusiei sancțiuni economice suplimentare din cauza acțiunilor sale în Ucraina, adoptând o măsură de eliminare a statutului său comercial de ”națiunea cea mai favorizată” și o alta pentru interzicerea importurilor de petrol, care transformă în lege un ordin executiv anterior al președintelui Joe Biden.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
bani
rusia