Rusia a amendat WhatsApp, Snap și alte firme străine pentru că nu stochează datele utilizatorilor ruși la nivel național

Rusia a amendat WhatsApp, Snap și alte firme străine pentru că nu stochează datele utilizatorilor ruși la nivel național
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2022

Un tribunal rus a amendat serviciul de mesagerie WhatsApp al Meta Platforms, proprietarul Snapchat, Snap, și alte firme străine pentru presupusul refuz al acestora de a stoca datele utilizatorilor ruși la nivel național, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moscova a intrat în conflict cu Big Tech din cauza conținutului, a cenzurii, a datelor și a reprezentării locale, în dispute care au escaladat de când Rusia și-a trimis forțele armate în Ucraina, pe 24 februarie, scrie News.ro.

FOTO Medvedev publică o hartă cu Ucraina dezmembrată: Cea mai mare parte trece la Rusia, iar restul la Polonia și România. Potrivit politicianului rus, harta a fost creată de „analiștii occidentali”. MAE acuză propagandă și dezinformare CITEȘTE ȘI FOTO Medvedev publică o hartă cu Ucraina dezmembrată: Cea mai mare parte trece la Rusia, iar restul la Polonia și România. Potrivit politicianului rus, harta a fost creată de „analiștii occidentali”. MAE acuză propagandă și dezinformare

Tribunalul districtual Tagansky din Moscova a amendat WhatsApp cu 18 milioane de ruble (301.255 de dolari) pentru o recidivă, după ce mai primise o penalizare de 4 milioane de ruble în august anul trecut.

Amenda aplicată WhatsApp a depășit sancțiunea de 15 milioane de ruble acordată companiei Google, deținută de Alphabet, pentru o încălcare repetată, luna trecută.

Instanța a amendat proprietarul Tinder Match Group cu 2 milioane de ruble, Snap și Hotels.com, deținută de Expedia Group, cu 1 milion de ruble, și serviciul de streaming de muzică Spotify cu 500.000 de ruble.

Niciuna dintre companii nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Spotify și-a închis biroul din Rusia în martie și la scurt timp după aceea și-a suspendat serviciul în țară.

Agenția de presă RIA a citat un avocat al Hotels.com spunând că compania nu a recunoscut acuzația ca infracțiune, adăugând că compania a încetat să mai prelucreze orice date ale utilizatorilor din Rusia de la 1 aprilie.

Rusia a restricționat accesul la platformele emblematice Facebook și Instagram ale Meta, precum și la rețeaua de socializare Twitter, la scurt timp după începutul conflictului din Ucraina, o mișcare pe care criticii au considerat-o ca un efort al Rusiei de a exercita un control mai mare asupra fluxurilor de informații.

Meta a fost găsit vinovată de ”activitate extremistă” în Rusia, iar un recurs al său a fost respins în iunie, dar Moscova a permis ca serviciul WhatsApp să rămână disponibil.

Peste 600 de companii străine au fost de acord cu cerințele Rusiei referitoare la păstrarea datelor utilizatorilor în țară, de când legea stocării datelor a fost adoptată în 2015, a declarat Anton Gorelkin, șef adjunct al comisiei pentru politica informațională a parlamentului rus.

”În contextul războiului informațional cu Occidentul, suntem convinși că această lege era necesară. Numai astfel putem fi siguri că serviciile de informații străine și tot felul de fraudatori nu au acces la (date)”, a scris Gorelkin pe Telegram.

viewscnt
Afla mai multe despre
whatsapp
snap
rusia