Rusia a încheiat anul 2022 cu un excedent de cont curent record

Rusia a încheiat anul 2022 cu un excedent de cont curent record
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2023

Excedentul de cont curent al Rusiei a atins o valoare record de peste 227 miliarde de dolari în 2022, a anunțat Banca Centrală a Rusiei, în condițiile în care scăderea importurilor și exporturile robuste de petrol și gaze au permis ca valuta să continue să intre în țară, în pofida eforturilor Occidentului de a izola economia rusească, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2022, excedentul de cont curent al Rusiei, diferența dintre toți banii care intră în țară prin schimburi comerciale, investiții și transferuri, și banii care ies din țară, a fost de 227,4 miliarde de dolari, în creștere de 86% față de 2021, scrie Agerpres.

FOTO Primele fotografii-spion cu noua mașină care va fi fabricată la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Primele fotografii-spion cu noua mașină care va fi fabricată la Craiova

Importurile Rusiei au scăzut dramatic anul trecut, pe fondul exodului firmelor occidentale, după ce Vestul a impus sancțiuni extinse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Kremlinul a încercat să înlocuiască veniturile pierdute ca urmare a diminuării exporturilor de petrol și gaze spre Europa, prin redirecționarea lor spre China, India și alte țări asiatice.

Datele publicate anterior de Administrația vamală chineză arată că schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins anul trecut o valoare record de 190 de miliarde de dolari.

Pe măsură ce importurile au scăzut, balanța comercială a Rusiei, diferența dintre exporturile și importurile totale, a urcat până la 282,3 miliarde de dolari în 2022, în creștere semnificativă față de 170,1 miliarde de dolari în 2021.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că prețurile mari la materiile prime pe întreaga perioadă a anului 2022 au permis creșterea excedentului de cont curent, în timp ce importurile și-au revenit ușor în a doua jumătate a anului.

Veniturile realizate de Rusia din exporturi ar urma să fie supuse la noi presiuni în 2023, când ar urma să intre pe deplin în vigoare sancțiunile impuse de Occident și Japonia pentru țițeiul rusesc. Începând cu data de 5 februarie, Grupul principalelor economii ale lumii (G7) urmează să extindă embargoul privind țițeiul și asupra produselor rafinate rusești. Analiștii estimează că asta ar putea duce la o diminuare a producției de petrol a Rusiei cu până la un milion de barili pe zi în primul trimestru din 2023.

Potrivit unui înalt oficial rus, prognozele pentru acest an arată că producția de produse petroliere ar putea scădea până la 230 milioane de tone, de la 272 milioane de tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
banca centrală a rusiei