Rusia acuză Norvegia că îi restricționează activitățile în zona arctică

Rusia acuză Norvegia că îi restricționează activitățile în zona arctică
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2020

Rusia a acuzat marți Norvegia să îi restricționează activitățile dintr-un lanț de insule din regiunea arctică și a anunțat că dorește discuții cu Oslo pentru rezolvarea problemelor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Arhipelagul Svalbard, situat la circa 850 de kilometri nord de Norvegia, este considerat un posibil subiect de conflict între Moscova și Occident, în condițiile în care schimbările climatice au făcut accesibilă regiunea, iar Rusia și-a extins prezența militară, scrie News.ro.

Cu toate că sectoarele turismului și serviciilor s-au dezvoltat în Svalbard, industria tradițională este extracția cărbunelui și o companie minieră din Rusia a desfășurat activități în orașul Barentsburg timp de mai multe decenii. Nu există exploatări de petrol și gaze în apropierea insulelor.

Program de 500 milioane de euro pentru introducerea gazelor naturale în localitățile încălzite pe lemne CITEȘTE ȘI Program de 500 milioane de euro pentru introducerea gazelor naturale în localitățile încălzite pe lemne

Teritoriul este reglementat de un tratat din 1920, care acordă Norvegiei suveranitatea, dar permite altor semnatari, inclusiv Rusiei, drepturi de rezidență și comerciale.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a cerut oficial Oslo organizarea unor discuții pentru a rezolva problema restricțiilor care contravin garanțiilor tratatului ”de acces și intrare libere și egale”, a arătat Ministerul rus de Externe.

”Așteptăm un răspuns pozitiv din partea Norvegiei”, potrivit ministerului.

Ca motive particulare de îngrijorare, Moscova a menționat probleme precum o procedură de deportare exclusiv pentru ruși, înființarea unei zone de protecție pentru pescuit, pe care o consideră ilegală, și ”extinderea zonelor de protecție a naturii care limitează activitățile economice”.

Rusia subliniază și restricțiile pentru utilizarea unui elicopter rus și alte câteva probleme.

”Nu intenționăm să ne restrângem prezența acolo. Dimpotrivă, avem planuri pe termen lung pentru consolidarea, diversificarea și modernizarea ei”, potrivit Ministerului de Externe rus.

Ministerul de Externe al Norvegiei nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
norvegia
zona arctica