Rusia, ”pregătită” să examineze o eventuală întoarcere în G8

Rusia, ”pregătită” să examineze o eventuală întoarcere în G8
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2019

Rusia se declară pregătită să ”examineze” o eventuală întoarcere în G8, din care a fost exclusă în 2014, după ce a anexat Crimeea și unor acuzații de implicare în Războiul din estul Ucrainei, și revenirii sale în grupul țărilor celor mai industrializate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Dacă la acest summit (G7 din Franța) se va lua o decizie cu privire la Rusia, atunci bineînțeles că o vom examina și vom răspunde”, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, scrie News.ro.

”Este pertinent ca la un moment dat Rusia să se poată întoarce în G8”, a apreciat tot miercuri președintele francez Emmanuel Macron.

VIDEO Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă CITEȘTE ȘI VIDEO Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă

”Divorțul a avut loc la momentul invadării Ucrainei. Condiția prealabilă indispensabilă (unei reprimiri a Moscovei) este să se găsească o soluție în legătură cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Minsk”, a declarat Macron la Palatul Elysée, în fața membrilor Asociației presei prezidențiale.

”A spune (că) «Rusia trebuie să revină mâine la masă fără condiții» înseamnă slăbirea G7”, a adăugat președintele francez, favorabil unui dialog cu Moscova.

”Înseamnă a spune că cele șapte țări care au decis, în urmă cu cinci ani, să dea Rusia afară nu are vreun efect, deci că Rusia poate reveni fără probleme. Ar fi o eroare strategică pentru noi”, a subliniat el.

La rândul său, președintele american Donald Trump a dat asigurări marți că ”ar putea susține întru totul” o reintegrarea Rusiei.

El marchează astfel o nouă ruătură cu aliații săi din G7, care se întâlnesc în weekend la Biarrtiz, în sud-vestul Franței.

YouTube renunță la funcția de mesagerie CITEȘTE ȘI YouTube renunță la funcția de mesagerie

Angela Merkel și Boris Johnson au respins ideea reintegrării, în acest stadiu, a Rusiei în G7, avansată de Statele Unite.

Cancelarul german a recunoscut unele ”mișcări ușoare” în aplicarea acordurilor de pace în Ucraina de est, într-o conferință de presă comună cu omologul său britanic, la Berlin.

”Dacă facem progrese cu adevărat acolo, atunci vom avea o nouă situație”, a spus ea. Or, în opinia sa, ”nu am avansat sufient încă”.

Boris Johnson, care a efectuat în Germania prima sa vizită în străinătate de când a preluat funcția de premier, i-a urmat exemplul.

”Eu cred, întru totul, precum cancelarul, că situația care permite o revenire a Rusiei în G7 cere încă să fie realizată”, a spus el.

El a citat ”provocările Rusiei nu doar în Ucraina, ci în multe alte locuri” și a evocat ”utilizarea de armament chimic pe teritoriul britanic”, la Salisbury, unde un fost agent dublu rus, Serghei Skripal, și fiica sa, iulia, au intrat în comă după ce au intrat în contact cu agentul noviciok, în martie 2018. Rusia a negat mereu orice implicare.

Rusia a fost exclusă din G8, în care se afla alături de Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014.

Moscova dădea asigurări anul trecut că nu intenționa să revină în G8, după un prim îndemn al lui Donald Trump în acest sens, declarându-se mulțumită să lucreze în cadrul formatului G20.

Ungaria își crește afacerile din turism cu 10% și datorită turiștilor din România CITEȘTE ȘI Ungaria își crește afacerile din turism cu 10% și datorită turiștilor din România

Serghei Lavrov lăuda, atunci, formatul G20 ca pe ”un mecanism menit să ajungă la un consens”, spre deosebire de ”ultimatumurile” date Rusiei de țările membre G7.

În afară de Ucraina, relațiile Rsuiei cu Occidentul sunt afectate de dezacorduri persistente cu privire la Siria și Iran, acuzații de amestec în procese electorale și otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia.

viewscnt
Afla mai multe despre
g8
rusia