Rusia propune integrarea sistemelor de plată ale statelor BRICS

Rusia propune integrarea sistemelor de plată ale statelor BRICS
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2022

Rusia, lovită de sancțiunile occidentale, a cerut grupului BRICS de economii emergente să extindă utilizarea monedelor naționale și integrarea sistemelor lor de plată, a anunțat sâmbătă Ministerul rus de Finanțe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile occidentale au exclus Rusia din sistemul financiar global și i-au blocat accesul la aproape jumătate din rezervele sale de aur și valută,  care se ridicau la 606,5 miliarde de dolari la începutul lunii aprilie, scrie Agerpres.

FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia CITEȘTE ȘI FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri ministeriale cu BRICS, care este format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, că situația economică globală s-a înrăutățit substanțial din cauza sancțiunilor, se arată în comunicatul ministerului.

Noile sancțiuni distrug, de asemenea, fundația sistemului monetar și financiar internațional existent, bazat pe dolarul american, a spus Siluanov.

”Acest lucru ne împinge la necesitatea de a accelera activitatea în următoarele domenii: utilizarea monedelor naționale pentru operațiuni de export-import, integrarea sistemelor de plată și a cardurilor, propriul nostru sistem de mesagerie financiară și crearea unei agenții independente de rating BRICS, ", a spus Siluanov.

Operatorii cardurilor de plată internaționale Visa și MasterCard și-au suspendat operațiunile în Rusia la începutul lunii martie, iar cele mai mari bănci din Rusia au pierdut accesul la sistemul global de mesagerie bancară SWIFT.

Rusia și-a creat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT. Sistemul propriu de plată cu cardul MIR a început să funcționeze în 2015.

Aceste sisteme au făcut parte din eforturile Moscovei de a dezvolta instrumente financiare locale care să le reflecte pe cele occidentale, pentru a proteja țara în cazul în care sancțiunile împotriva Moscovei ar fi lărgite.

Ministerul de Finanțe a declarat că miniștrii BRICS au confirmat importanța cooperării în eforturile de stabilizare a situației economice actuale.

”Actuala criză este creată de om, iar țările BRICS au toate instrumentele necesare pentru a-i atenua consecințele asupra economiilor lor și asupra economiei globale în ansamblu”, a spus Siluanov.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
brics