Rusia va ținti țări din Europa care găzduiesc rachete americane cu rază intermediară de acțiune, amenință Putin; instalațiile americane de apărare antirachetă din România dețin rachete de croazieră cu rază intermediară de acțiune

Rusia va ținti țări din Europa care găzduiesc rachete americane cu rază intermediară de acțiune, amenință Putin; instalațiile americane de apărare antirachetă din România dețin rachete de croazieră cu rază intermediară de acțiune
scris 25 oct 2018

Rusia va fi nevoită să țintească țări din Europa care ar primi eventuale rachete americane cu rază intermediară de acțiune, în cazul în care Statele Unite vor să desfășoare asemenea rachete, a amenințat miercuri președintele rus Vladimir Putin, care a acuzat că instalațiile americane de apărare antirachetă din România dețin rachete de croazieră cu rază intermediară de acțiune - doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer,.relatează The Associated Press.

Putin a făcut acest anunț în urma celui al președintelui american Donald Trump, sâmbătă, potrivit căruia intenționează să iasă din Tratatul INF care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acțiune, încheiat în timpul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Mosova că-l încalcă, scrie News.ro.

Putin a declarat că speră ca Statele Unite să nu dea curs acestei intenții și să poziționeze rachete cu rază intermediară de acțiune în Europa.

EXCLUSIV Accizele cresc din ianuarie, după o pauză de 2 ani. Scumpiri la carburanți, țigări, bere, electricitate. Noi date - anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Accizele cresc din ianuarie, după o pauză de 2 ani. Scumpiri la carburanți, țigări, bere, electricitate. Noi date - anunțate la Profit Energy.forum

O asemeena hotărâre ar putea să conducă la repetarea crizei din timpul Războiului Rece, când Statele Unite și Uniunea Sovietică au înțesat continentul european cu acest tip de rachete, în anii '80, a avertizat liderul de la Kremlin.

”Dacă ei desfășoară în Europa, vom fi nevoiți, natural, să răspundem la fel”, a declarat Putin într-o conferință de presă, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.

”Națiunile europene care vor fi de acord cu asta trebuie să înțeleagă că își vor expune teritoriul amenințării unui posibil atac ca represalii. Acestea sunt lucruri evidente”, a subliniat Putin.

”Eu nu înțeleg de ce să punem Europa într-un pericol atât de grav”, a continuat el.

”Eu nu văd niciun motiv al unui asemenea lucru”, a apreciat el. ”Vreau să repet că nu este alegerea noastră. Noi nu vrem acest lucru”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că membrii alianței militare occidentale acuză Rusia de dezvoltarea unui nou tip de rachetă care încalcă Traratul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), dar că el nu se așteaptă ca ei să-și consolideze arsenalele nucleare în Europa, ca măsură de retorsiune.

”Eu nu prevăd ca aliații să desfășoare armament nuclear suplimentar în Europa, în reacție față de noul (tip de) rachetă rus”, a declarat la sediul NATO, la Bruxelles, Stoltenberg.

Putin a respins acuzațiile potrivit cărora Rusia a încălcat Tratatul INF și a acuzat Statele Unite că-l încalcă.

El a acuzat că instalațiile americane de apărare antirachetă din România dețin rachete de croazieră cu rază intermediară de acțiune - doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer.

Liderul de la Kremlin a adăugat că speră să discute această problemă cu Trump la Paris, unde urmează să participe, la 11 noiembrie, la marcarea centenarului armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

”Suntem pregătiți să cooperăm cu partenerii americani, fără isterie”, a subliniat el. ”Important este ce hotărâri vor urma”, a adăugat el.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de către președintele american Ronald Reagan și ultimul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov. Acest document interzice atât Statelor Unite, cât și Rusiei să dețină, producă sau testeze rachete nucleare de croazieră și balistice cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Documentul este considerat o garanție majoră a securității globale, întrucât a eliminat rachete cu rază mai scurtă de acțiune, care-și ating țintele în doar câteva minute.

Trump a anunțat că intenționează să retragă Statele Unite din tratat din cauza unor încălcări ale Rusiei, dar și pentru că China, care nu este parte a tratatului, deține un arsenal de rachete cu rază intermediară de acțiune.

Consilierul său pe probleme de securitate națională John Bolton a efectuat săptămâna aceasta o vizită de două zile la Moscova, pentru a discuta despre această hotărâre atât cu Putin, cât și cu alți oficiali de rang înalt.

Bolton a declarat că Washingtonul nu a trimis o notificare oficială cu privire la retragere și s-a declarat foarte sceptic referitor la faptul că Tratatul INF poate fi salvat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
rachete
europa