Rușii înstăriți încearcă să își ascundă averile. Unde se duc

Rușii înstăriți încearcă să își ascundă averile. Unde se duc
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Rușii înstăriți încearcă să își transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-și proteja activele de înăsprirea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters mai multe surse financiare și juridice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dubai, hub-ul financiar și de afaceri al Golfului Persic, este de mult tipm un magnet pentru bogații lumii iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziție în disputa dintre aliații occidentali și Moscova a semnalat rușilor că banii lor sunt în siguranță acolo, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

În mult cazuri, rușii înstăriți încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveția sau la Londra, care au impus sancțiuni oligarhilor și organizațiilor rusești, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveția. Acest avocat, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entități rusești cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta "fonduri foarte mari", în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.

"Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câtva ore distanță de zbor cu avionul și nu are un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare", a declarat un manager de investiții.

Bancherul consultat de Reuters a spus că în unele cazuri clienți ruși care au un cont la banca privată elvețiană au început să deschidă conturi la sucursale din EAU ale aceleiași bănci. Alții și-au deschis conturi la băncile locale din EAU.

Confruntați cu o economie care se prăbușește pe plan intern, rușii înstăriți încearcă să își direcționeze banii spre investiții precum imobiliare și fonduri care nu dezvăluie informații cu privire la proprietari, a declarat o altă sursă din mediul financiar.

Dubaiul, o importantă destinație turistică mondială, este de mult timp popular în rândul rușilor, fiind printre cei mai importanți vizitatori și cumpărători de imobiliare din emirat chiar și înainte de războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale, care au prăbușit rubla și au afectat economia rusească.

În 2018, EAU au introdus un proxim de vize de aur, care permite investitorilor să obțină dreptul de rezidență pe 10 ani.

Sursele susțin că decizia EAU de a se abține cu prilejul votului în Consiliul de Securitate al ONU care a condamnat invadarea Ucrainei, cumulată cu faptul că fondurile suverane din Golf și-au menținut expunerea pe Rusia, au fost considerate drept o dovadă de bunăvoință de către rușii înstăriți.

Deocamdată nu există semnale că redirecționarea averilor rusești spre Dubai sunt supuse sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, bancherii susțin că există riscul de prejudiciere a imaginii pentru instituțiile care acceptă fonduri rusești într-un moment în care multinaționalele din întreaga lume își rup legăturile cu Moscova. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dubai