Schimbare la șefia Guvernului polonez: Beata Szydlo demisionează și este înlocuită cu ministrul Finanțelor Mateusz Morawiecki

Schimbare la șefia Guvernului polonez: Beata Szydlo demisionează și este înlocuită cu ministrul Finanțelor Mateusz Morawiecki
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2017

Partidul conservator aflat la putere în Polonia a decis joi să o înlocuiască la șefia Guvernului pe Beata Szydlo, o fiică de miner și o fostă aleasă din provincie pe care euroscepticismul ei a împiedicat-o să cucerească străinătatea, cu un mai tânăr fost bancher care ar trebui să reușească mai bine, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Szydlo a demisionat joi și va fi înlocuită de ministrul Finanțelor Mateusz Morawiecki, a anunțat partidul la putere, explicând că este vorba despre o reacție față de ”schimbări recente în situația internă și internațională”, scrie News.ro.

Economia poloneză merge bine, iar conservatorii naționaliști din Partidul Lege și Justiție (PiS) se află în fruntea sondajelor, însă generosul lor program social are nevoie de investiții străine și subvenții europene, pe care Uniunea Europeană ar putea să fie tentată să le reducă, din cauza tensiunilor cu Varșovia în mai multe dosare, precum reformele judiciare, primirea refugiaților - refuzată de Varșovia - sau tăierea de arbori în Pădurea virgină Bialowieza.

Morawiecki, care a studiat în mai multe țări occidentale și vorbește engleză și germană, ar urma să fie mai apt să domolească jocul cu Occidentul decât Szydlo.

Ea și-a prezentat demisia Comitetului Politic al PiS, care a acceptat-o și a propus candidatura lui Morawiecki, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a partidului, Beata Mazurek.

Ultimele luni au adus numeroase schimbări importante în situația internă și internațională, a spus Mazurek.

”Au evoluat de asemenea sarcinile, înscrise în marele nostru proiect de schimbare bună (...). Acești factori au antrenat necesitatea modificării componenței Guvernului, inclusiv a conducerii lui”, a anunțat ea.

Immofinanz a vândut toate cele 5 mall-uri din Moscova către Fortgroup, pentru o fuziune cu IMMO care va genera cel mai mare dezvoltator de real-estate din Austria, inclusiv pe piața din România CITEȘTE ȘI Immofinanz a vândut toate cele 5 mall-uri din Moscova către Fortgroup, pentru o fuziune cu IMMO care va genera cel mai mare dezvoltator de real-estate din Austria, inclusiv pe piața din România

Răspunzându-le jurnaliștilor, ea a sugerat că schimbarea ar urma să permită o ameliorare a imaginii țării în străinătate.

”Vedem cum suntem percepuți în străinătate, care ne sunt relațiile cu partenerii, de ce suntem susținuți, de ce suntem atacați, cum sunt percepute în străinătate acțiunile nu numai ale Guvernului, dar și ale diverselor organizații”, a continuat ea, citând marșul de independență de la 11 noiembrie.

Accente rasiste și xenofobe ale acestui marș au șocat Europa de Vest.

”Toate acestea au avut o influență în favoarea unei asemenea decizii”, a adăugat ea.

Remanierea la vârf a fost decisă ca ultim resort de către puternicul șef al PiS Jaroslaw Kaczynski, însă acceptarea demisiei premierului și nominalizarea succesorului ei și a Guvernului ține de competența președintelui republicii Andrzej Duda, care provine din PiS.

”PERIOADĂ ÎNCREDIBILĂ”

Szydlo ar urma să ocupe un post de vicepremier pe lângă Morawiecki, a anunțat un adjunct al ministrului de Externe Jan Dziedziczak.

Prima sa reacție după demisie a apărut pe Twitter. ”Acești ultimi doi ani au fost, pentru mine, o perioadă incredibilă, iar servirea Poloniei și polonezilor o onoare. Mulțumesc”, a scris ea.

De câteva zile, ea părea conștientă de necesitatea de a-și abandona funcția, pe care a exercitat-o cu multă energie, însă fără să reușească să-și domine în întregime echipa - alcătuită din personalități puternice, independente și inclusiv controversate.

Presa, mai ales cea apropiată opoziției, a evocat frecvent în ultima vreme posibila plecare din Guvern a ministrului Apărării Antoni Macierewicz, aflat în conflict de competențe cu președinția, și a șefului diplomației Witold Waszczykowski.

Viitorul premier polonez Mateusz Morawiecki, în vârstă de 49 de ani, este un fost bancher strălucitor și un etatist hotărât.

Fiul unui fost opozant anticomunist radical, un istoric format la Universitatea Wroclaw (sud-vest), el a urmat apoi studii economice și de drept în Statele Unite, în Germania și în Elveția, beneficiind de asemena de o largă cultură generală.

În 2015 el a renunțat la postul profitabil de președinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în Guvernul PiS ca ministru al Dezvoltării și vicepremier.

În 2016 el a preluat de asemenea portofoliul Finanțelor.

În opinia șefei Partidului Nowoczesna (loberal, opoziție) Katarzyna Lubnauer, plecarea lui Szydlo și venirea lui Morawiecki ”nu schimbă mare lucru”, pentru că Jaroslaw Kaczynski este cel care va continua să conducă Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
beata szydlo
mateusz morawiecki