SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială”

SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială”

Serghei Riabkov

scris 21 sep 2018

Noi sancțiuni impuse de Statele Unite unei entități chineze care a cumpărat armament rus amenință ”stabilitatea mondială”, a denunțat Serghei Riabkov, un adjunct al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a acuzat Washingtonul că ”se joacă cu focul”, relatează AFP.

”Ar fi bine să-și amintească de o noțiune comună de stabilitate mondială, pe care o zdruncină în mod necugetat”, a declarat Riabkov citat într-un comunicat, adăugând că ”joaca cu focul este stupidă, deoarece acest lucru poate deveni periculos”, scrie News.ro.

Washingtonul a anunțat joi seara că a sancționat - pentru prima oară - o entitate străină din cauză că achiziționat armament rus, și anume o unitate a armatei chineze, care a achiziționat avioane de vânătoare și rachete de tip sol-aer.

PTP Online a lansat în Râmnicu Vâlcea un portofel electronic pentru plata serviciilor de transport public CITEȘTE ȘI PTP Online a lansat în Râmnicu Vâlcea un portofel electronic pentru plata serviciilor de transport public

Statele Unite au introdus, de asemenea, numele altor 33 de persoane și de entități ruse - din domeniile militar și al informațiilor din Guvernul de la Moscova - pe lista lor neagră cu persoane și entități prin care este interzisă orice tranzacție în domeniul armamentului, sub amenințarea pedepsei cu impunerii unor sancțiuni.

Serghei Riabkov consideră că în Statele Unite există ”o plăcere națională de a lua măsuri antiruse” și a calculat că este vorba despre a 16-a rundă de sancțiuni impuse Rusiei din 2011.

”Fiecare nouă serie de sancțiuni demonstrează absența totală a rezultatelor dorite de inamicii noștri (...). «Listele negre» americane se duplică tot mai mult. Este amuzant, dar așa stau lucrurile”, a adăugat acest diplomat citat în comunicatul publicat de Ministerul rus de Externe.

Dând asigurări că ”nu va reuși nimeni niciodată” să ”dicteze condiții” Rusiei, el i-a invitat pe ”operatorii mașinii de sancțiuni de la Washington să se familiarizeze cel puțin cu superficial cu istoria rusă, pentru a nu se mai agita degeaba”.

Între noile nume de pe ”lista neagră” americană se află cel al lui Igor Korobov - directorul GRU, serviciul rus miliyar de informații.

Organizația paramilitară Wagner și finanțatorul ei Evgheni Prigojin - un om de afaceri apropiat președintelui Vladimir Putin - sunt, de asemenea sancțiinați.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni
sua
rusia