Turcia, aproape de a obține finanțare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar

Turcia, aproape de a obține finanțare de până la zece miliarde de dolari de la Qatar
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2022

Turcia și Qatar sunt în stadiul final al negocierilor prin care autoritățile de la Doha ar urma să furnizeze finanțare în valoare de până la zece miliarde de dolari Ankarei, din care trei miliarde de dolari până la finalul anului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțarea s-ar putea face sub formă de swap, eurobonduri sau alte metode, iar liderii din Turcia și Qatar discută problema, au adăugat sursele.

Oficialii din Turcia și Qatar nu au răspuns solicitărilor de a comenta informația.

Sneakerși pentru bărbați – cum să alegi modelul perfect pentru purtarea de zi cu zi? CITEȘTE ȘI Sneakerși pentru bărbați – cum să alegi modelul perfect pentru purtarea de zi cu zi?

Finanțarea externă ar putea majora rezervele valutare ale Turciei, în contextul deprecierii lirei și a majorării inflației. Banca Centrală a Turciei a anunțat joi că a ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la președintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an, scrie Agerpres.

În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcția opusă și să taie costul creditului, în condițiile în care promovează o politică de stimulare a creșterii economice cu orice cost. Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referință, de la 10,5% până la 9%, în linie cu așteptările analiștilor.

În timp ce statele occidentale evită să investească în Turcia, Ankara face ape la țările "prietenoase" pentru resurse valutare necesare necesare politicii sale de sprijinire a monedei naționale echilibrând oferta cu cerea pentru valută.

Deja Banca Centrală a Turciei a creat o linie de swap valutar (un acord de schimb valutar încheiat între două bănci centrale) cu Banca Centrală din Qatar. Valoarea inițială a fost de cinci miliarde de dolari, dar s-a triplat în 2020 la 15 miliarde de dolari.

"Negocierile pentru ca autoritățile din Qatar să furnizeze noi resurse Turciei au ajuns în stadiul final. O sumă minimă de opt miliarde de dolari este previzionată, dar totalul ar putea ajunge la zece miliarde de dolari", susțin sursele.

Acestea adaugă că 2-3 miliarde de dolari vor fi acordate până la finalul anului, iar restul în 2023.

Qatarul are legături solide cu Turcia, care a sprijinit Doha când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alte două state arabe au impus în 2017 un embargo asupra Qatarului, disputa fiind rezolvată anul trecut.

Erdogan a fost duminică în Qatar, cu ocazia meciului inaugural de la Cupa Mondială de fotbal, în timp ce ministrul turc de Finanțe, Nureddin Nebati, s-a întâlnit luna trecută cu omologul său qatarez, Ali bin Ahmed al-Kuwari.

Anul trecut, Ministerul turc de Finanțe a împrumutat 9 miliarde de dolari, pentru acest an fiind estimat un nivel de 11 miliarde de dolari.

Deja Ankara are un total de 28 miliarde de dolari în linii de swap valutar cu Emiratele Arabe Unite, China, Qatar și Coreea de Sud, calculele bancherilor indicând că o sumă de aproximativ 23-24 miliarde de dolari este deja în rezervele Băncii Centrale a Turciei.

De asemenea, Turcia este în stadiul final al negocierilor cu Arabia Saudită, prin care Riadul va plasa un depozit de cinci miliarde de dolari la Banca Centrală a Turciei, a anunțat marți un oficial saudit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar
turcia