Ucraina vrea ca mari bănci internaționale, precum JPMorgan, HSBC și Citi, să fie urmărite penal pentru ”crime de război”, potrivit consilierului economic al președintelui Zelensky

Ucraina vrea ca mari bănci internaționale, precum JPMorgan, HSBC și Citi, să fie urmărite penal pentru ”crime de război”, potrivit consilierului economic al președintelui Zelensky
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2022

Principalele bănci din SUA și Europa ar trebui să fie urmărite penal pentru ”comiterea de crime de război”, din cauza finanțării comerțului cu regimul rus, potrivit unui consilier de top al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Oleg Ustenko, consilier economic al lui Zelenski, a declarat că guvernul ucrainean crede că bănci precum JPMorgan, HSBC și Citi ajută eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina prin finanțarea companiilor care fac comerț cu petrol cu ​​Rusia, scrie News.ro.

Meta își închide una din rețelele sociale CITEȘTE ȘI Meta își închide una din rețelele sociale

Toți cei care finanțează acești criminali de război, care fac aceste lucruri groaznice în Ucraina, comit și crime de război în logica noastră”, a spus el pentru Hadley Gamble de la CNBC, marți, la emisiunea ”Capital Connection”.

JPMorgan, HSBC și Citi nu au răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta aceste acuzații.

Întrebat direct dacă vrea să vadă aceste bănci urmărite penal pentru crime de război, Ustenko a spus: ”Exact”.

Ustenko a spus că Zelenski crede că aceste bănci ar trebui trase la răspundere pentru prelungirea conflictului și a războiului cu Ucraina.

Comentariile sale au venit ca răspuns la un articol FT de săptămâna trecută, care spunea că guvernul Ucrainei le-a scris șefilor băncilor americane și europene — precum Jamie Dimon de la JPMorgan și Noel Quinn de la HSBC — îndemnându-i să întrerupă legăturile cu grupurile care fac tranzacții cu petrol rusesc.

În scrisorile văzute de FT, Ustenko le-a scris bancherilor cerându-le să întrerupă finanțarea companiilor care comercializează petrol rusesc și vând acțiuni către Gazprom și Rosneft, două dintre companiile de petrol și gaze susținute de stat din Rusia.

Potrivit FT, scrisorile acuzau Citigroup și Credit Agricole că ”prelungesc” războiul prin furnizarea de finanțare companiilor care transportă petrol rusesc.

Scrisorile au avertizat, de asemenea, că băncile respective nu vor avea voie să ia parte la reconstrucția Ucrainei când războiul se va termina.

CNBC nu a primit imediat răspuns de la Credit Agricole când a întrebat despre aceste acuzații.

Guvernul Ucrainei adună toate dovezile pentru a le trimite Curții Penale Internaționale, a declarat Ustenko pentru CNBC.

VIDEO PROFIT LIVE Iancu Guda, analist financiar: Este o furtună perfectă care anunță un risc de recesiune din ce în ce mai palpabil CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iancu Guda, analist financiar: Este o furtună perfectă care anunță un risc de recesiune din ce în ce mai palpabil

”Colectăm toate aceste informații”, în ceea ce privește companiile care finanțează Rusia, a spus el.

”Ministerul nostru al Justiției și serviciul nostru de securitate din Ucraina colectează. Și apoi, mai târziu, acest lucru va fi transmis ICC”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Ucraina critică unele companii occidentale pentru că au relații comerciale cu Rusia.

În martie, guvernul a criticat marile companii petroliere pentru că încă mai fac afaceri cu Rusia și a avertizat că unele dintre aceste firme s-ar putea găsi pe partea greșită a istoriei.

Ustenko a spus că războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei Ucrainei de când a început invazia Rusiei pe 24 februarie.

”În prezent, ne așteptăm ca economia ucraineană să prezinte o scădere de aproximativ 35-40%, ceea ce reprezintă un declin uriaș”, a spus el.

El a spus că declinul este determinat de faptul că aproape 50% dintre întreprinderi ”nu sunt operaționale acum sau nu sunt capabile să funcționeze la capacitate maximă”.

”Când economia este în declin, atunci veniturile bugetare sunt reduse. Din nou motivul pentru aceasta este invazia rusă”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
hsbc
ucraina