ULTIMA ORĂ S&P și Fitch: Ucraina este în incapacitate de plată

ULTIMA ORĂ S&P și Fitch: Ucraina este în incapacitate de plată
scris 13 aug 2022

Două importante agenții internaționale de evaluare financiară, S&P și Fitch, au coborât ratingul de țară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condițiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunțat recent este unul dezastruos, transmite Reuters.

O țară este considerată în "default" (-incapacitate de plată - n.r.) atunci când nu își poate onora angajamentele financiare față de creditori, care pot fi state, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe piețele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parțial atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiunile sale.

Ungaria atrage o nouă investiție gigant, pe un amplsament la un pas de România. „Noi, în Ungaria, avem un obiectiv clar de a fi o excepție locală de la recesiunea continentală.\ CITEȘTE ȘI Ungaria atrage o nouă investiție gigant, pe un amplsament la un pas de România. „Noi, în Ungaria, avem un obiectiv clar de a fi o excepție locală de la recesiunea continentală."

La începutul acestei săptămâni, creditorii internaționali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităților de la Kiev pentru înghețarea, timp de doi ani, a plăților pentru obligațiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Moratoriul va permite Ucrainei să economisească plăți în valoare de aproape șase miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean, Denis Smiha.

Cu toate acestea, vineri S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD ('selective default'). "Având în vedere termenii și condițiile anunțate în restructurare, precum și criteriile noastre, considerăm că această tranzacție este echivalentă cu un default", a informat S&P într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

În paralel, Fitch a coborât și ea, tot cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la C până la RD ('restricted default').

Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”. Reacție nervoasă a Kremlinului CITEȘTE ȘI Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”. Reacție nervoasă a Kremlinului

De asemenea, niciuna dintre cele două agenții de evaluare nu a asociat și o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenționează să îmbunătățească, să retrogradeze sau să mențină ratingul de țară al Ucrainei.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracție economică de 35% până la 45% în 2022 și lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
incpacitate de plată
default
s&p
fitch