Uniunea Europeană a dat un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educației

Uniunea Europeană a dat un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educației
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2017

Uniunea Europeană a dat joi un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educației, despre care afirmă că ar contravene valorilor blocului comunitar. În caz contrar, Budapesta riscă sancțiuni, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut Guvernului ungar să răspundă în termen de o lună criticilor Bruxelles-ului potrivit cărora Legea Studiilor Superioare ar putea duce la închiderea unei unversități finanțare de George Soros, scrie News.ro.

Executivul UE este exasperate de mult timp de ceea ce percepe drept tendințele autoritare ale premierului Viktor Orban.

Fiscul a controlat benzinăriile - amenzi de 3,3 milioane lei și confiscări de peste 11.000 de litri de benzină, motorină și GPL CITEȘTE ȘI Fiscul a controlat benzinăriile - amenzi de 3,3 milioane lei și confiscări de peste 11.000 de litri de benzină, motorină și GPL

“Așteptăm o reacție din partea autorităților ungare în termen de o lună”, a spus Timmermans într-un comunicat. „Dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate decide să meargă în instanță”, a adăugat el.

Într-un „aviz motivat” emis joi, al doilea pas în procedura de infringement în cazul unui stat membru, Comisia afirmă că legea „contravine dreptului la libertate academică, dreptului la educație și libertății de desfășurare a afacerilor”.

De asemenea, Comisia a trimis o scrisoare Ungariei în care a afirmat că noua lege privind ONG-urile finanțate din străinătate nu respectă legislația europeană – primul pas către deschiderea unei acțiuni judiciare.

Deși Bruxelles-ul poate deschide cazuri împotriva statelor UE care încalcă normele comune, acestea sunt de lungă durată și adesea au un impact minim. Acest lucru înseamnă că Executivul UE are pârghii limitate în privința lui Orban, care se află în funcție din 2010.

El a criticat în repetate rânduri UE și a intrat în conflict adesea cu organizații neguvernamentale sponsorizate de Soros, care promovează globalizarea și liberalismul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
ungaria