Vaccinul Sputnik V împotriva covid-19 este eficient 95%, anunță Rusia

Vaccinul Sputnik V împotriva covid-19 este eficient 95%, anunță Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2020

Rusia a anunțat marți că vaccinul său împotriva covid-19 Sputnik V, dezvoltat de Centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova, este eficient 95%, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Este vorba despre rezultate premilinare obținute asupra a 42 de voluntari, la 42 de zile după injectarea primei doze, au anunțat într-un comunicat Gamaleia, Ministerul rus al Sănătății și Fondul suvern rus, implicate în dezvoltarea acestui vaccin, scrie News.ro

Aceste instituții nu precizează însă numărul de cazuri folosit în aceste calcule.

Șeful Transgaz constată că omologul său maghiar a programat un test BRUA imediat după Ziua Națională a României. \ CITEȘTE ȘI Șeful Transgaz constată că omologul său maghiar a programat un test BRUA imediat după Ziua Națională a României. "Acum, o să venim să sărbătorim împreună. Dar puteai să amâni sau să vii acum. Asta e o treabă specifică..."

Laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat luni că vaccinul lor are o eficiență medie de 70%.

De asemenea, vaccinul alianței Pfizer/BioNTech este eficient 95%, potrivit rezultatelor complete ale unui test la scară mare, anunțate săptămâna trecută.

Compania americană Moderna a anunțat, la rândul său, rezultate similare - o eficiență de 94,5%.

”Prețul unei doze de Sputnik V pe piața internațională va fi de zece dolari”, a anunțat, într-un comunicat separat, Fondul suveran rus, precizând că vaccinarea cetățenilor ruși va fi gratuită.

Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 a unor teste clinice randomizate în dublu orb - un demers experimental folosit în mai multe discipline - asupra unui număr de 40.000 de voluntari.

În contextul în care Rusia s-a arătat zgârcită, până în prezent, în documentarea științifică a acestui vaccin, lăudat de către președintele rus Vladimir Putin, creatorii Sputnik V au reiterat marți că cercetarea urmează să fie publicată ”în curând” ”într-una dintre principalele revste medicale din lume și evaluată de către colegi”.

Este vorba despre un vaccin cu ”vector viral”, care folosește ca vector, în două injecții, două adenovirusuri (virusuri foarte obițnuite care cauzează gripă), transformate pentru a li se adăuga o parte a virusului care cauzează covid-19.

După ce adenovirusul modificat pătrunde în celulele persoanei vaccinate, acestea produc o proteină tipică SARS-CoV-2 și învață astfel sistemul imunitar să-l recunoască și să lupte împotriva acestuia, potrivit Centrului de Cercetare Gamaleia.

Există o concurență acerbă în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19, care a paralizat țări întregi de la începutul pandemiei, la începutul acestui an.

Rusia este hotărâtă să conducă această cursă și anunța încă din august - înaintea testelor clinice la scară mare - eficacitatea Suptnik V, provocând îndoieli în rândul comunității științifice internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sputnik v
vaccin
covid-19