VIDEO Greve și manifestații în Grecia

VIDEO Greve și manifestații în Grecia
scris 18 feb 2020

Mii de greci au protestat marți împotriva unui proiect de reformă a sistemului de pensii care, susțin sindicatele, prelungește reducerea pensiilor impusă în perioada crizei economice, relatează AFP.

Confederația funcționarilor (Adedy) a făcut un apel la o grevă de 24 de ore, la care s-au raliat de asemenea angajații primăriilor și prefecturilor, precum și cei din transportul public, circulația în centrul Atenei fiind astfel puternic perturbată, arată Agerpres.

Legăturile maritime au fost de asemenea afectate de greva sindicatului marinarilor. Jurnaliștii la rândul lor au oprit lucrul timp de trei ore la începutul după-amiezii.

FOTO Un restaurant vietnamez din Praga refuză intrarea clienților chinezi din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant vietnamez din Praga refuză intrarea clienților chinezi din cauza coronavirusului

Potrivit guvernului de dreapta, proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii, care va fi supus vineri votului parlamentului, are ca obiectiv să garanteze viabilitatea acestui sistem într-un orizont de timp îndepărtat. Contrazicând sindicatele, executivul de la Atena susține că proiectul prevede creșteri ale pensiilor pentru anumite categorii profesionale și îi penalizează mai puțin pe acei pensionari care continuă să lucreze.

Grecia și-a reformat în ultimele decenii de mai multe ori sistemul de securitate socială, caracterizat prin cheltuieli excesive, una din cauzele crizei datoriilor. Două reforme principale au nivelat pensiile, au eliminat numeroasele case de securitate socială și au mărit vârsta de pensionare la 67 de ani. Dar sindicatele cer să fie acordete din nou a 13-a și a 14-a pensie anuală, suprimate în timpul crizei, precum și reducerea vârstei de pensionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
proteste