VIDEO Manifestații de stradă la Budapesta după ce Parlamentul a aprobat așa-zisa „lege a sclaviei”

VIDEO Manifestații de stradă la Budapesta după ce Parlamentul a aprobat așa-zisa „lege a sclaviei”
scris 13 dec 2018

La Budapesta au avut loc proteste după ce Parlamentul ungar a aprobat un set de legi controversate. Una dintre ele mărește numărul de ore în plus pe care îl pot cere angajatorii și a fost supranumită „legea sclaviei”. Cealaltă lege permite înființarea unor noi tribunale în care ministrul Justiției are o putere sporită, scrie The Guardian.

Mii de protestatari s-au adunat în fața sediului partidului Fidesz condus de premierul Viktor Orban miercuri seara pentru a protesta față de așa-zisa lege a sclaviei, conform hvg.hu. Poliția a mobilizat forțe importante pentru a încerca să controleze demonstrațiile. Protestul a început spontan în Piața Kossuth pentru ca apoi să se mute la sediul Parlamentului. Unii dintre protestatari au încercat să treacă de cordoanele poliției, însă au fost împinși înapoi, scrie News.ro.

CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania, deschiși traficului rutier CITEȘTE ȘI CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania, deschiși traficului rutier

Aprobarea legilor a provocat o atitudine de sfidare din partea opoziției. Parlamentarii de opoziție au încercat să blocheze podiumul iar unul dintre ei a filmat, transmițând în direct pe internet, în timp ce se apropia de premierul Viktor Orban și îi punea întrebări pe un ton ridicat.

Președintele Parlamentului, Laszlo Kover, a declarat că „încercarea opoziției de a obstrucționa este fără precedent în cei 28 de ani de democrație în Ungaria”. Orban a fost acuzat în repetate rânduri că încearcă să preia controlul instituțiilor independente precum și de controlarea instituțiilor de media. Conform noii legislații, Curtea Supremă din Ungaria nu va avea decizia finală în disputele administrative, care includ practicile electorale și cazurile de corupție.

Și în weekend mii de oameni au protestat față de așa-zisa „lege a sclaviei” și au cerut creșterea salariilor. Guvernul a anunțat că va permite angajatorilor să fie mai flexibili. „Trebuie să înlăturăm regulile birocratice pentru ca cei care doresc să muncească și să câștige mai mult, să poată face acest lucru”, a declarat Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
budapesta
legea sclaviei