VIDEO Mii de persoane au protesat la Praga față de „sărăcie”, au critcat NATO și au cerut „pace” în Ucraina. Unii demonstranți au vrut să smulgă drapelul Ucrainei de pe clădirea unui muzeu și s-au încăierat cu poliția

VIDEO Mii de persoane au protesat la Praga față de „sărăcie”, au critcat NATO și au cerut „pace” în Ucraina. Unii demonstranți au vrut să smulgă drapelul Ucrainei de pe clădirea unui muzeu și s-au încăierat cu poliția
scris 12 mar 2023

Mii de persoane au manifestat la Praga împotriva guvernului ceh și a scăderii nivelului de trai, în cadrul unui eveniment intitulat „Cehia împotriva sărăciei”, la care protestatarii au criticat NATO și au cerut „pace imediată” în Ucraina. La final, unii demonstranți au vrut să smulgă steagul ucrainean de pe clădirea Muzeului Național și au avut loc ciocniri cu poliția, relatează presa locală.

"Ne-am adunat astăzi pentru a ne revolta", a declarat Jindrich Rajchl, avocat și lider al PRO, partidul politic care a organizat mitingul din Piața Wenceslas din Praga, scrie News.ro.

Auchan nu cedează: mai deschide un magazin în Rusia. Cum explică CITEȘTE ȘI Auchan nu cedează: mai deschide un magazin în Rusia. Cum explică

Ca multe alte țări europene, Republica Cehă se confruntă de anul trecut cu niveluri record de inflație, în principal din cauza creșterii prețurilor la energie. În februarie, rata anuală a inflației în acest stat membru al UE și NATO, cu 10,5 milioane de locuitori, a ajuns la 16,7%.

Protestatarii au cerut demisia guvernului condus de premierul de centru-dreapta Petr Fiala, în timp ce Jindrich Rajchl a declarat că dorește un guvern care „să se uite mai întâi la interesele cetățenilor cehi”. Manifestanții au criticat, de asemenea, NATO și au cerut pace imediată în Ucraina.

Potrivit site-ului idnes.cz, în timpul demonstrației, un participant din mulțime cu un megafon le ceruse oamenilor să îndepărteze steagul ucrainean de pe fațada Muzeului Național din apropiere. "Noi suntem cehi, voi ce sunteți?" - a strigat el. Așa că, după încheierea protestului de sâmbătă din Piața Wenceslas, sute de manifestanți s-au deplasat spre Muzeul Național și au vrut să intre în clădire și să smulgă steagul ucrainean arborat.

Imediat a venit poliția antirevoltă, situația a escaladat și s-au produs ciocniri cu protestatarii, în urma cărora poliția a reținut 18 persoane, iar doi agenți de poliție au fost răniți. De asemenea, a fost arestat un bărbat care avea un rucsac cu însemnele grupului rusesc de mercenari Wagner și cu litera Z, simbol al agresiunii ruse în Ucraina.

Ministrul de interne și vicepremierul Vít Rakušan consideră complet inacceptabile discursurile violente de la finalul demonstrației, când unii participanți au cerut ca steagul ucrainean să fie smuls de pe Muzeul Național. „Mă aștept ca organizatorii să se distanțeze de aceste acte de violență. Dă impresia că întreaga așa-zisă demonstrație împotriva sărăciei a fost doar o acoperire pentru o provocare pro-rusă și, cu siguranță, nu putem fi toleranți față de astfel de manifestări”, a declarat Rakusan.

Cehia are, începând de vineri, un nou președinte, Petr Pavel, fost comandant al armatei țării și fost președinte al Comiterului militar al NATO, care este un prooccidental convins și favorabil ajutării Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Partidul PRO, unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă, dorește ca guvernul să convoace o conferință de pace pentru Ucraina și să nu mai furnizeze arme Kievului. Liderul său, Jindrich Rajchl, este un politician controversat. Fost oficial al fotbalului din Cehia, el și-a înființat partidul PRO în iunie anul trecut.

Începând din 2020, el a organizat demonstrații împotriva măsurilor legate de epidemia de coronavirus și de evoluția conflictului din Ucraina. A fost acuzat că a răspândit o serie de informații false cu privire la pandemie. Mulți cehi îl percep pe Rajchl ca fiind un politician pro-Kremlin. S-a numărat, de altfel, printre cei care au participat la demonstrația antiguvernamentală din 3 septembrie 2022, la care au venit 70.000 de oameni care și-au exprimat opoziția față de UE și NATO și au cerut guvernului să încheie contracte favorabile în domeniul energiei, inclusiv cu Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
praga
proteste