Rusia predă Serbiei șase avioane de vânătoare de tip MiG-29

 Rusia predă Serbiei șase avioane de vânătoare de tip MiG-29
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2017

Rusia a predat în mod oficial Serbiei șase avioane de vânătoare de tip MiG-29, vineri, în cadrul unei livrări de armament suscepribile să sporească tensiunile în Balcani, o regiune care continuă să se resimtă după sângeroasele războaiele din anii '90, declanșate de destrămarea fostei Iugoslavii, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul rus al Apărării Serrghei Șoigu și președintele sârb Aleksandar Vucici au asistat la ceremonie, pe un aeroport militar situat în apropiere de capitala sârbă, scrie News.ro.

”Vă mulțumesc pentru aceste frumoase cadouri”, a i-a spus Vucici lui Șoigu în cadrul ceremoniei, urmate de un spectacol aerian la care au asistat zeci de mii de spectatori.

”Aceste avioane nu reprezintă o amenințare la adresa nimănui, dar arată că nimeni nu poate ataca Serbia nepedepsit”, a adăugat șeful statului sârb.

Grupul hotelier Orbis Group intră pe piața din Serbia cu un hotel Mercure deschis în Belgrad CITEȘTE ȘI Grupul hotelier Orbis Group intră pe piața din Serbia cu un hotel Mercure deschis în Belgrad

Moscova oferă Belgradului ”gratis” aceste avioane, însă, potrivit unor estimări, reparația unui MiG la mâna a doua va costa Serbia aproximativ 200 de milioane de euro.

Aeronavele de vânătoare urmează să fie introduse în serviciu anul viitor.

Ele reprezintă un ”scut și garanțai securității și independenței Serbiei”, a declarat Șoigu după ce a sosit la Belgrad.

Moscova a promis Belgradului să-i livreze de asemenea 30 de tancuri de luptă și 30 de vehicule blindate. Serbia a luptat în anii '90, la destrămarea fostei Iugoslavii, cu vecinii săi Croația, Bosnia și Kosovo.

Serbia, care vrea să adere la Uniunea Europeană (UE), este un aliat tradițional al Moscovei, iar Kremlinul depune eforturi să împiedice țările din regiune să adere la NATO și alte organizații occidentale.

Belgradul se declară neutru, însă face parte din Programul NATO Parteneriat pentru Pace și a participat la exerciții militare atât cu rușii cât și cu blocul militar occidental.

La spectacolul aerian de la Belgrad, care a marcat eliberarea capitalei de către Armata Roșie și trupele iugoslave în al Doilea Război Mondial, a participat echipa acrobatică rusă Striji. În cadrul spectacolului au avut loc un exercițiu antiterorist și o defilare a unor unități de elită din cadrul artileriei sârbe.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
mig 29