Poveștile Bursei prezintă drumul de succes al unor companii românești listate la BVB, de la curajul unei idei de business, la crearea unei organizații puternice și profitabile. În fiecare episod, urmărim visurile, oportunitățile, strategiile, factorii de succes, provocările, lecțiile învățate și planurile de viitor ale fondatorilor sau ale oamenilor-cheie care coordonează diferite business-uri cu impact local sau regional. Descoperim cine sunt vizionarii care dezvoltă România, deschizând orizontul viitorilor antreprenori și investitori.
Vă invităm să gândim business împreună pentru a pune în valoare mediul de afaceri și companiile românești listate la BVB, pentru a promova spiritul antreprenorial și a încuraja investițiile în viziunile care împing România dincolo de limitele ei.
Contextul actual global a dus la o oarecare dependență de tehnologie și drept urmare s-au schimbat prioritățile pe agenda executivilor companiilor, a explicat, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Monica Movileanu, liderul Departamentului Piețe de capital în cadrul PwC România.
În 1997, din dorința de a susține grădinăritul și creșterea animalelor de fermă sau de companie, Horia Cardoș deschidea la Timișoara o mică rețea de magazine pentru gospodari și fermieri. În cei 25 de ani de existență pe piața locală, grupul Agroland s-a dezvoltat constant, ajungând la 260 de magazine, afaceri de 45 de milioane de euro și peste 400 de angajați.
Era anul 2000 când Iulian Nedea și Radu Vilău, absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica București, își făceau debutul în antreprenoriat, înființând un business de service de telefoane mobile. Câțiva ani mai târziu, cei doi antreprenori își făceau exitul din prima lor afacere și pivotau către un alt domeniu, telecomunicațiile, proiect la care li s-a alăturat și Sergiu Bazariuc, urmând ca, în 2012, să mai facă un salt major în business, mizând pe energia regenerabilă. Astfel, s-a format „sâmburele“ companiei de inginerie și tehnologie Simtel, astăzi lider în România în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.
În 2016, patru antreprenori români își reuneau forțele pentru a dezvolta un concept inovator de agribusiness și o structură de organizare nouă pe piața agricolă din România: un holding care să grupeze ferme individuale în cadrul unei societăți formate din profesioniști locali și internaționali. Doi ani mai târziu, se naște Holde Agri Invest, o companie cu o viziune foarte clară: agricultura este viitorul care, prin tehnologie, organizare adecvată și oamenii potriviți, poate duce la transformarea și dezvoltarea peisajului rural local.
Companiile sunt din ce în ce mai preocupate de schimbările de reglementare în ceea ce privește tranziția către modele de operare mai durabile și mai sustenabile, explică, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV TV, Monica Movileanu, Partener PwC România. Comisia Europeană, ONU și Forumul Economic Mondial impun un ritm de transformare foarte alert, de aici și dorința companiilor de a se transforma foarte rapid.
În topul Europei Centrale și de Est ca producție de ambalaje biodegradabile și compostabile, grupul industrial român Promateris, care include și compania de distribuție Biodeck, controlat majoritar de omul de afaceri Florin Pogonaru, a trecut prin ample transformări organizaționale de-a lungul celor 65 de ani de existență pe piața locală.
Peste 600 de magazine la nivel internațional folosesc astăzi platforma de marketing afiliat și influencer marketing 2Performant.com, fosta 2Parale.ro, înființată în urmă cu aproape două decenii, într-un moment în care publicitatea online abia prindea avânt pe piața locală.
A mizat pe branduri internaționale într-o perioadă în care piața locală ducea lipsă de nume mari în industria restaurantelor și abia își revenea după căderea comunismului. A pornit cu un restaurant iar, la aproape trei decenii distanță, Sphera Franchise Group a ajuns să opereze atât pe piața locală, cât și în afara granițelor țării peste 170 de restaurante sub trei mari branduri internaționale. Planurile companiei nu se opresc însă aici.
În ultima perioadă, există tot mai multe povești de succes în rândul antreprenorilor români, de listări atât pe piața principală a Bursei de Valori București, cât și pe piața AeRO, arată, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Monica Movileanu, Partener de Audit și Lider al Departamentului de Consultanță Contabilă și Piețe de Capital, PwC România. Această efervescență este datorată în principal numeroaselor acțiuni realizate de BVB, ASF, bănci, brokeri, dar și ale antreprenorilor.
Bittnet Group a devenit una dintre cele mai de succes povești antreprenoriale românești, fiind prima companie din sectorul IT care s-a listat la Bursa de Valori București. Planurile celor doi fondatori, Mihai și Cristian Logofătu, arată că nu se vor opri aici. Vor să continue extinderea, să atace noi piețe, să bifeze noi achiziții, pentru a-și îndeplini visul de a construi un imperiu tehnologic.