Deși piața de criptomonede se află, din nou, într-un moment extrem de delicat, Bitcoin înregistrând un declin abrupt în ultima perioadă, există încă un interes destul de mare pentru activele digitale, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.
„Bitcoin se luptă, din nou, cu nivelul de 40.000 de dolari pe unitate, iar Ethereum, cu nivelul de 3.000 de dolari pe unitate, ceea ce aș spune că se leagă în secvența aceasta corectivă de o îngrijorare generală. Am văzut și piețele pierzând atitudine, am văzut temeri vis-a-vis de dobânzi, dar există clar un interes destul de mare pentru criptomonede, o parte ținând chiar și direct de conflictul din Ucraina”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Claudiu Cazacu.
Pe de altă parte, adaugă el, Japonia avertizează asupra situației din zona activelor digitale și atrage atenția că ar trebui realizat un control mai strict al acestei piețe pentru a împiedica evitarea sancțiunilor.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
„Deci avem forțe care trag din direcții diferite. Din punctul meu de vedere piețele așteaptă. Cu excepția unor noi șocuri din partea de reglementare probabil că vom mai asista la o rundă favorabilă, dar nu e foarte clar pe ce orizont de timp”, afirmă acesta.
Claudiu Cazacu recomandă celor care vor să investească în criptomonede, dar sunt încă la început și nu cunosc piața, să nu se grăbească și să fie mai degrabă prudenți.
„Eu cred că cine a avut deja plasamente poate să abordeze cumva cu calm situația. Cine nu are cunoștință despre domeniu sau este încă într-o fază de tatonare, poate că nu este momentul să se grăbească. Este posibil să avem fluctuații considerabile în perioada următoare”, precizează el.
În ceea ce privește aurul, considerat tradițional un instrument de refugiu de către investitori, Cazacu consideră că a cam „dezamăgit” în pandemie, și că a avut competiție severă din partea Bitcoin.
„Aurul are un comportament diferit de cele mai multe active. De asta este și dorit uneori în portofoliu pentru că nu este atât de corelat cum ar părea și nu este o chestiune mecanică, automată. Aurul are un specific în care rămâne lent pe perioade lungi de timp și apoi, când e să-și schimbe palierul, o face foarte rapid”, spune Claudiu Cazacu, adăugând că, pe termen mediu și lung, aurul rămâne un activ de interes, mai ales având în vedere că dobânzile sunt în creștere, iar inflația este cu mult peste aceste dobânzi.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure„E greu de văzut ca într-un orizont foarte scurt dobânzile să prindă din urmă inflatia ceea ce, cred eu, creează premize favorabile pentru metalul prețios pe un orizont de peste jumătate de an, un an. Cine a avut încredere în metale prețioase a avut răbdarea pusă la grea încercare, dar acesta este pur și simplu specificul pieței”, precizează acesta.
Pe termen scurt, potrivit lui Cazacu, o abordare ușor mai prudentă ar fi cea mai indicată, iar pe termen lung investitorii își pot păstra un oarecare optimism.
„Ceea ce vedem în ultima perioadă este o disipare a lichidității, corelată în parte cu sezonul de sărbătoare. Pe de altă parte, cred că este o reală retragere spre poziții de siguranță. Și asta înseamnă că atunci când vin vești reacția poate fi destul de violentă. Deci cred că, pe termen scurt, o abordare ușor mai prudentă decât media ar fi poate de dorit. Cine are o perspectivă pe termen lung și foarte lung poate să-și păstreze un oarecare optimism”, concluzionează Claudiu Cazacu.