Cine sunt proprietarii marilor cluburi europene de fotbal

Cine sunt proprietarii marilor cluburi europene de fotbal
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2019

Agenția Reuters a prezentat, luni, într-un material, care sunt proprietarii marilor cluburi euroepene de fotbal din Anglia, Spania, Germania și Franța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Juventus Torino: Club listat la bursa din Milano. Familia Agnelli, fondatoarea Grupului Fiat, controlează majoritatea acțiunilor, scrie News.ro.

Inter Milano: Compania chineză de vânzări de produse electronice Suning Commerce Group Co LTD a cumpărat, în 2016, aproape 70 la sută dintre acțiunile clubului, pentru 270 de milioane de euro. Această tranzacție este cea mai mare realizată vreodată de o companie chineză care a preluat un club european.

În contextul vânzării, \ CITEȘTE ȘI În contextul vânzării, "Puiu" Iordănescu iese din complexul Belvedere Predeal, fostul Cioplea

AC Milan: Fondul american Elliott Management a preluat anul trecut controlul debitoarei AC Milan și a investit 50 de milioane de euro pentru a ajuta la stabilizarea finanțelor fostei campioane e Europei, între ai cărei foști proprietari se numără fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Manchester City: Face parte din City Football Group (CFG), deținut ca acționar majoritar de șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan și ca acționari minoritari un grup de investitori chinezi, condus de compania de media și divertisment CMC Inc Holding, cu aproximativ 12 la sută, și compania americană de investiții Silver lake, cu puțin peste 10 la sută. Abu Dhabi United Group, vehiculul de investiții deținut de șeicul Mansour, și-a păstrat majoritatea după ce Silver Lake a fost de acord, în noiembrie, să plătească 500 de milioane de dolari pentru pachetul său, făcând din CFG cel mai valoros grup sportiv din lume, cu 4,8 miliarde de dolari. CFG cuprinde cluburile New York City FC din Major League Soccer și Melbourne City, precum și acțiuni la Yokohama Marinos din Japonia, Club Atletico Torque din Uruguay, Girona din Spania, Sichuan Jiuniu din China și Mumbai City din India.

Manchester United: Clubul a fost cumpărat de familia americană Glazer, în 2005, pentru 790 de milioane de lire sterline (un miliard de dolari), și listat la bursa din New York, în 2012. Familia Glazer deține pachetul majoritar de acțiuni al grupării a cărei valoare este acum de 3,25 miliarde de dolari.

Liverpool: Americanii de la Fenway Sports Group au preluat clubul în 2010 după o tranzacție de 300 de milioane de lire sterline. Fenway deține și echipa Boston Red Sox din Major League Baseball.

Arsenal Londra: Miliardarul american și investitorul în sport Stan Kroenke a preluat controlul clubului în 2018, cumpărând partea deținută de rivalul rus Alișer Usmanov. Clubul are o valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari.

Chelsea: Miliardarul rus Roman Abramovici a cumpărat clubul în 2003, pentru 140 de milioane de lire sterline.

Bayern Munchen: Clubul campion al Germaniei este deținut în proporție de 75 la sută de fani, iar producătorul de echipament sportiv Adidas, cel de automobile Audi și compania de asigurări Allianz dețin câte 8.33 la sută din acțiuni.

Real Madrid/FC Barcelona: Cele două mari cluburi spaniole sunt deținute de suporterii care au calitatea de membri. Aceste grupări au de regulă cele mai mari venituri din fotbal datorită atracției lor comerciale.

Paris Saint-Germain: Clubul este deținut de Qatar Sports Investments, fond înființat de fiul Emirului și moștenitorul tronului Qatarului, șeicul Tamim Bin Hamad Al Thani, care a cumpărat 70 la sută dintre acțiuni, în 2011. Celelalte 30 la sută dintre acțiuni au fost achiziționate de fondul american de investiții Colony Capital în anul următor, la un preț care făcut ca valoarea întregului club să fie de 100 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
juventus
manchester united
ac milan