Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Vicepreședinte ANIS: Angajații din IT nu vor avea probleme, dar avem nevoie de pachete de măsuri pentru studenți în zona tehnică, să devenim atractivi pentru Ucraina, Filipine, Moldova

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Vicepreședinte ANIS: Angajații din IT nu vor avea probleme, dar avem nevoie de pachete de măsuri pentru studenți în zona tehnică, să devenim atractivi pentru Ucraina, Filipine, Moldova
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 4 mai 2020

Industria locală IT va crește și în acest an, în pofida pandemiei, spune Alexandru Lăpușan, vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală. Prin măsuri adecvate, cum ar fi facilități pentru atragerea de specialiști IT din alte țări, segmentul IT&C poate însă depăși 10% din PIB mai repede decât s-a anticipat, respectiv în anul 2022.

"Din perspectiva angajatului în IT, 2020 nu este un an în care să-și facă probleme, industria IT va crește în continuare. Problema cererii superioare ofertei de forță de muncă va persista în acest domeniu. Avem nevoie de pachete de măsuri care să faciliteze mai mulți studenți în zona tehnică, să permitem specialiștilor din alte state să vină în România, să devenim și noi atractivi, nu doar România să aibă ingineri care pleacă în afara țării, să devenim atractivi pentru specialiști din Ucraina, din Filipine, din Republica Moldova sau din alte zone ale lumii. Dacă reușim să atragem talent din afară, va fi bine pentru România. Cred că IT-ul are șanse mari să crească peste nivelul estimat anterior, respectiv să ajungă la 10% din PIB", a spus Lăpușan, care este acționar și conduce Zitec, companie cu afaceri de 7 milioane de euro în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Pragul la schema de ajutor de stat cu impact major în economie va fi majorat la 10 milioane de euro sau mai mult CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Pragul la schema de ajutor de stat cu impact major în economie va fi majorat la 10 milioane de euro sau mai mult
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El apreciază că mediul mediul politic ar trebui să înțeleagă că IT-ul este singura industriei a României care poate face diferența, să devină un diferențiator.

"Nu suntem vârful de lance al omenirii în IT, dar suntem competitivi. Din păcate, nu avem o strategie de țară care să folosească acest avantaj pe care-l avem, care să urmarească și să propună o serie de măsuri în direcția aducerii a cât mai multe talente din afara României, să le suplinească pe cele care pleacă în afara țării, în Germania, Anglia sau Canada. Este nevoie de mai multă colaborare între zona politică și mediul privat, asta-i clar. IT-ul nu este doar o altă ramură industrială a țării. Astăzi, asta se vinde. De ce nu o folosim să aducem mai mulți bani în țară?", se întreabă vicepreședintele ANIS.

El crede că eticheta "lohn/outsourcing" pusă industriei IT locale prezintă și avantaje, pentru că dezvoltă abilități și capacități în rândul salariaților, pe care învățământul nu le formează, cum ar fi product managementul.

EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști!

"În pofida acestei etichete, pe piața românească sunt prezente numeroase branduri mari din zona IT, din România a plecat UiPath, șefii locali ai subsidiarelor au convins managementul companiilor multinaționale să deschidă centre de cercetare și dezvoltare în România, industria IT dă de lucru la zeci de mii de salariați și angajează în fiecare an", a spus Lăpușan.

Vicepreședintele ANIS punctează că o firmă IT cu un portofoliu diversificat, care nu se bazează doar pe clienți din turism sau HORECA, va trece relativ ușor peste criza provocată de pandemie.

"Dacă ai expunere doar pe industrii care merg, atunci chiar vei avea un an bun", a anticipat Lăpușan.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii imobiliari: Volumul tranzacțiilor cu locuințe, așteptat să scadă cu până la 20%. Prețurile se vor menține. Lăsați economia să își revină, statul să intervină punctual! CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii imobiliari: Volumul tranzacțiilor cu locuințe, așteptat să scadă cu până la 20%. Prețurile se vor menține. Lăsați economia să își revină, statul să intervină punctual!

Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociație are peste 130 de membri, cu mai mult de 38.000 de angajați.

La finele anului 2019, ANIS a estimat că piața internă IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul de software și servicii, iar 1,1 miliarde de euro din alte activități din piața IT.

Cu o creștere anuală în ultimii doi ani de aproximativ 500 milioane de euro, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) estimează că, la nivelul anului 2022, piața locală IT va atinge 7,3 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
romania
anis
pondere
cota
itc
ict