Adunarea creditorilor a schimbat metoda de vânzare a Oltchim, scoțând din joc SPV-ul

Adunarea creditorilor a schimbat metoda de vânzare a Oltchim, scoțând din joc SPV-ul
scris 9 mar 2017

Adunarea creditorilor combinatului chimic Oltchim, aflat în insolvență, a aprobat modificarea planului de reorganizare a activității societății, la cererea Comisiei Europene, acceptând să elimine SPV-ul și să vândă direct activele, astfel încât să elimine riscul, pentru cumpărători, de a rambursa ajutoarele de stat considerate ilegale de către Executivul de la Bruxelles, potrivit unui anunț transmis joi Bursei de Valori București (BVB).

News.ro a relatat, în 19 ianuarie, că firmele care vor cumpăra activele Oltchim ar putea contribui la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal și trebuie restituit, iar societatea Oltchim nu poate rambursa banii.

Informațiile erau conținute într-un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, și de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, intrat în posesia News.ro..

"Cum o investigație a fost deschisă, există riscul ca o decizie de recuperare să fie adoptată, ceea ce prespupune ca ajutorul de stat să fie recuperat de la beneficiarul direct al ajutorului. Acesta va fi, în mod normal, compania care a primit ajutorul, adică Oltchim", se arată în document.

EXCLUSIV Analiză a Inspecției Muncii: numărul contractelor de muncă active a crescut în ultimele două luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Analiză a Inspecției Muncii: numărul contractelor de muncă active a crescut în ultimele două luni

Reprezentanții legali ai Oltchim au admis, joi, că în cele din urmă creditorii au acceptat să elimine riscul pentru cumpărători.

”Modificarea planului privește exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea și vânzarea activelor pe pachete de active funcționale și nu prin metoda trasferului activelor și activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda inițial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuității economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se arată în document.

Reprezentanții Oltchim au menționat, joi, că ”procedura de vânzare inclusă în planul inițial conține elemente compatibile cu existența continuității economice, fapt care va determina extinderea recuperării ajutorului de stat de la potențialii cumpărători”.

În plus, în varianta inițială de vânzare, era foarte probabil ca potențialii investitori să se retragă, considerând că tranzacția de achiziție este mult prea riscantă, ”împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului împotriva Oltchim SA”, mai spun administratorii judiciari în document.

Într-un astfel de scenariu, creditorii societății se vor afla în situația de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan.

”Prin urmare, pentru eliminarea tuturor riscurilor sus-menționate, atât procesul de vânzare, cât și rezultatul acestuia trebuie să se facă cu observarea principiului discontinuității economice”, arată documentul.

Activele Oltchim vor fi scoase în continuare la vânzare grupate în pachete, iar ”procesul de vânzare se va desfășura într-o manieră transparentă și nediscriminatorie”.

Principiile noii modalități de vânzare a activelor Oltchim arată că nu va exista nicio obligație de transferare a contractelor sau a salariaților. Iar datoriile societății debitoare rămân în sacina acesteia.

De altfel, ministrul Economiei, Mihai Tudose, merge joi la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari și cu sindicatele, au declarat miercuri pentru News.ro reprezentanții ministerului.

Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii CITEȘTE ȘI Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii

“Ministrul va ajunge acolo după ora 14.00. Vor continua discuțiile cu sindicatele și cu administratorii judiciari despre stadiul procesului de vânzare a activelor. Procesul este destul de avansat, urmează depunerea ofertelor angajante”, au precizat, pentru News.ro, reprezentanții Ministerului Economiei.

Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor "operatori industriali" și a unor "investitori financiari", patru dintre ofertele primite acoperind pachetele operaționale, care includ activități de fabricare de produse chimice, în timp ce celelalte sunt doar pentru active, potrivit unui anunț al combinatului.

În prezent, investitorii care au depus oferte se află în faza de due-dilligence (audit aprofundat) la Oltchim, urmând ca până în 24 martie să depună oferte definitive.

Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare.

Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
oltchim.bvb