România a înregistrat în trimestrul 4 cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din UE, de 12,3%

România a înregistrat în trimestrul 4 cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din UE, de 12,3%
scris 20 mar 2017

România a înregistrat în trimestrul patru al anului 2016 cea mai mare creștere a costului orar cu forța de muncă din UE, de 12,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, cu mult peste media europeană de 1,7%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

În zona euro, costul orar al forței de muncă a avansat cu 1,6%.

Creșteri mari ale acestor costuri au mai avut loc în Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) și Bulgaria (8%), scrie News.ro.

Scăderi au fost consemnate în Grecia (-0,5%) și Austria (-0,1%).

Principalele două componente ale costurilor forței de muncă sunt salariile și costurile non-salariale.

În zona euro, salariul pe oră lucrată a avansat în ultimul trimestrul al anului 2016  cu 1,6%, iar componenta non-salarială cu 1,5%, comparativ cu intervalul similar din 2015.

FOTO Versiunea clasică a jocului Monopoly își schimbă pionii după 82 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Versiunea clasică a jocului Monopoly își schimbă pionii după 82 de ani

La nivelul Uniunii Europene, salariile orare au urcat în aceeași perioadă cu 1,8%, iar componenta costurilor non-salariale cu 1,5%.

În funcție de activitățile economice, costurile orare cu forța de muncă au crescut în zona euro cu 1,8% în industrie, cu 2,3% în construcții, cu 1,5% în servicii și cu 1,5% în activită economice care nu includ afaceri.

La nivelul UE, aceste costuri au avansat cu 1,7% în industrie, cu 3,1% în construcții, cu 1,6% în servicii și cu 1,8% în economia non-business, arată datele Eurostat.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
costuri
forta de munca