Puternic, bogat, invidiat

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 11 apr 2019

Licitația de Valori Tradiționale, inclusiv o colecție de icoane Post-Brâncovenești. Marți, 23 Aprilie 2019, ora 19:00, Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

171 de proprietăți în Țara Românească și 8 în Transilvania. Averea lui Constantin Brâncoveanu, confiscată de autoritățile otomane odată cu execuția sa și intrată în vistieriile sultanul după acest eveniment tragic, se ridica la suma de peste 900.000 taleri, o sumă fabuloasă pentru acea epocă. Venețianul Andrea Memmo însuma însă averea lui Brâncoveanu la peste 2 milioane guruși (monedă turcească), fără terenurile din Valahia.

Din fericire, Brâncoveanu nu a fost doar “Prințul aurului”, a fost și un diplomat iscusit, apărător al ortodoxiei și al intereselor țării. Constantin Brâncoveanu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, iar de numele său sunt legate multe capodopere arhitecturale. În timpul domniei lui, viața spirituală și culturală din Valahia a cunoscut o efervescență fără seamăn, la curtea sa s-au perindat marii învațați ai vremii, iar Academiile Domnești au avut o remarcabilă activitate. Numeroasele sale ctitorii sunt cunoscute și admirate, iar stilul brâncovenesc stă la baza stilului românesc în arhitectura urbană.

Puternic, bogat, invidiat

Ecourile acestei epoci glorioase se regăsesc în colecția de icoane din perioada lui Brâncoveanu și perioada imediat următoare, incluse în licitația Artmark din data de 23 aprilie. Printre acestea, de remarcat sunt câteva icoane împărătești pe lemn: "Soborul Sfinților Arhangheli", Țara Românească, a doua jumătate a sec. XVIII, piesă foarte rară, de colecție (preț de pornire  € 6.000), "Sfântul Nicolae pe tron", Țara Românească, sfârșitul sec. XVIII (preț de pornire € 2.200), "Sfântul Prooroc Ilie și Sfântul Nicolae", zugrav Vasile, Țara Românească, 1773 (preț de pornire, € 2.000), "Sfânta Parascheva", Oltenia, jumătatea sec. XVIII (preț de pornire, € 2.000).

Puternic, bogat, invidiat

Și tot în cadrul Licitației de Valori Tradiționale, inclusiv o colecție de icoane Post-Brâncovenești din 23 aprilie, cei interesați pot achiziționa ceramică tradițională, costume populare, lăzi de zestre, scoarțe, obiecte uzuale nelipsite din bătătura oricărui bun gospodar.

Puternic, bogat, invidiat

viewscnt
Afla mai multe despre
artmark
palatul cesianu-racovita
licitatie