Ministerul Sănătății a schimbat ordinul care stabilește prețul unor medicamente. Detalii vor fi anunțate la PROFIT HEALTH.forum

Ministerul Sănătății a schimbat ordinul care stabilește prețul unor medicamente. Detalii vor fi anunțate la PROFIT HEALTH.forum
scris 16 mar 2017

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a schimbat ordinul care stabilește prețul medicamentelor aduse pe procedură de nevoi speciale. Detalii vor fi anunțate la prima ediție a PROFIT HEALTH.forum cu tema „România pe harta europeană a serviciilor de sănătate : accesul pacienților la tratamente”, organizată de Profit.ro, cu sprijinul Farmexpert, ADRFR, HighTech Systems& Software, Spitalul Monza și Terapia, marți, 21 martie, cu începere de la ora 09.00, la World Trade Center Bucuresti, sala New York.

Conform noilor reglementări, deținătorii de autorizație de punere pe piață au obligația să garanteze permanent respectarea obligației de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care dețin autorizația de punere pe piață în România.

Distribuitorii angro trebuie să asigure permanent respectarea obligației de serviciu public  prin   constituirea  de  stocuri   asiguratoare  egale  cu  rulajul  mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care îl distribuie. De asemenea, aceștia au obligația de a onora orice comandă justificată primită de la unitățile sanitare și  farmaciile  cu care se află în relații contractuale, în termenele de livrare.

Unitățile sanitare și farmaciile au la rândul lor obligația să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relații contractuale, cel puțin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii.

România se situează pe poziții codașe ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape 50% decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media Uniunii Europene și o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare decât media UE, potrivit datelor prezentate de Coaliția ”Votez pentru Sănătate”.

Totodată, raportul Euro Health Consumer Index (EHCI) a plasat România pe locul 32 din 35 de state europene, cu un decalaj foarte mare la capitole precum: timpul de așteptare al pacienților pentru acces la medicamentele inovatoare, drepturile pacienților și nivelul general de informare în rândul pacienților, precum și starea generală de sănătate a populației.

Sistemul românesc de sănătate se află într-o profundă criză, iar nevoile comunităților de pacienți și ale celei medicale nu își găsesc întotdeauna răspuns în demersurile autorităților.

Detalii suplimentare despre eveniment pot fi aflate AICI.

În acest context, potențialul de dezvoltare a serviciilor de sănătate este foarte ridicat, având în vedere și nivelul scăzut de dezvoltare a infrastructurii de sănătate din România, iar operatorii privați fac investiții mari pentru a acoperi golul lăsat de stat. Ultimii doi ani au fost marcați de o mulțime de tranzacții, dar și de investiții noi în deschideri de clinici și spitale, tendință care va continua și în acest an.

Radu Țibichi, Președinte CNAS, Vasile Cepoi, Președinte, Agenția Națională de Management a Calității în Sănătate, Dr. Carmen Orban, Manager, Institutul Clinic Fundeni, Radu Gănescu, Presedinte COPAC, Horia Radu, Head of Medical Division HTSS sunt câțiva dintre speakerii care vor deschide lucrările  forumului oferind audienței puncte de vedere cu privire la soluțiile pentru rezolvarea situațiilor grave din sănătate, dar și la  reformele necesare pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului de sănătate public și privat astfel încât accesul pacienților la tratamente să fie facil și în deplină siguranță.

Totodata, fie ca alternative la exodul personalului sanitar, fie ca pepinieră de cadre medicale foarte bine pregătite, clinicile și centrele medicale private devin un competitor din ce în ce mai puternic al sistemul sanitar de stat. Intrarea pe aceste segmente pot fi realizate cu investiții mari , de cel puțin 10-15 milioane de euro, iar accesul pacienților poate fi dificil fără deduceri din partea Guvernului și fără asigurările private.

Cu toate acestea, deși sistemul public de sănătate are puncte nevralgice, în acest moment, doar câteva procente din populație au abonamente la clinici private. 

În cadrul conferinței Fady Chreih,  CEO, Regina Maria, Luca Militello, Director General, Spitalul Monza,dr. Alina Ambrozie, Director executiv Ponderas Academic Hospital, Dr. Radu Lupu Gorduza, Country Manager Affidea România sunt invitati să analizeze și tendințele  și oportunitățile  în serviciile medicale private, implicarea operatorilor privati în sistemul de sănătate si necesitatea investițiilor în spitale private de urgență .

Totodată, industria farmaceutică, poate cel mai reglementat și taxat sector, este afectat de taxa clawback și politica de prețuri imprevizibilă a statului.

Care sunt perspectivele pieței faramaceutice în România? Vor răspunde Iulian Trandafir, Director General, Farmexpert,Liviu Popescu, Director External Affairs ARPIM, Cristina Pricop, Director Executiv, ADRFR.

Detalii suplimentare despre eveniment pot fi aflate AICI.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
profit health.forum