EXCLUSIV Premierul Cioloș va face o vizită în SUA, iar secretarul de stat John Kerry va veni la București

EXCLUSIV Premierul Cioloș va face o vizită în SUA, iar secretarul de stat John Kerry va veni la București
scris 31 ian 2016

Premierul Dacian Cioloș va efectua în prima jumătate a acestui an o vizită oficială la Washington, în timp ce secretarul de stat al SUA John Kerry va veni în România pentru a discuta cu autoritățile de la București.

Detaliile acestor vizite sunt încă în discuție între București și Washington, fiind abordate și recent, cu prilejul vizitei în România a adjunctului lui John Kerry pentru afaceri europene, Victoria Nuland. Nuland s-a întâlnit, în urmă cu două săptămâni, la București, cu prim-ministrul Dacian Cioloș și cu președintele Klaus Iohannis.

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache; Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache; Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Vizită încrucișată, ca semn al relațiilor apropiate

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, că partea română și cea americană au stabilit o “vizită încrucișată”, respectiv ca fiecare înalt demnitar să se deplaseze, la un interval relativ scurt, în capitala celeilalte țări.

“Discutăm și căutăm să fixăm, încercând să prindem în prima jumătate a acestui an vizita domnului Kerry la București și vizita premierului la Washington. Detaliile, cine cu cine se va vedea, sunt încă în curs de stabilire, inclusiv datele și cine va face primul vizita”, a declarat pentru Profit.ro șeful Cancelariei guvernamentale.

FOTO Vila în care ambasada SUA a funcționat 45 de ani, scoasă la vânzare pentru 7,5 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Vila în care ambasada SUA a funcționat 45 de ani, scoasă la vânzare pentru 7,5 milioane euro

SUA și România, parteneriat strategic

Subiectele întrevederilor dintre premierul Cioloș și autoritățile de la Washington, precum și ale discuțiilor secretarului de stat al SUA cu oficialitățile române vor ține în special de parteneriatul strategic stabilit între cele două țări. România și SUA colaborează, în cadrul acestui parteneriat, în ce privește dialogul politic, securitatea, economia, știința și tehnologia, cercetarea, educația și cultura.

Mai mult decât atât, România participă la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă. Facilitatea antirachetă a SUA, instalată la baza militară de la Deveselu, a devenit operațională începând cu acest an și va fi integrată capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, la rândul său, în septembrie anul trecut, o vizită oficială la Washington, unde a avut o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Acesta din urmă a vizitat România în mai 2014.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
sua
vizita oficiala
ciolos
kerry
washington
parteneriat