Partidul de guvernământ din Ungaria propune o lege care ar obliga primăriile să vândă către chiriași, la prețuri mici, apartamentele închiriate

Partidul de guvernământ din Ungaria propune o lege care ar obliga primăriile să vândă către chiriași, la prețuri mici, apartamentele închiriate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2021

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a depus în această săptămână un proiect de lege în Parlament care ar obliga primăriile să vândă chiriașilor, la prețuri foarte mici, zeci de mii de apartamente închiriate, măsură despre care organizațiile neguvernamentale și primarii afirmă că va agrava criza locuințelor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul, depus de Laszlo Borocz, parlamentar al Fidesz, propune ca apartamentele deținute de municipalități și de stat să fie vândute chiriașilor cu un discount de 15%-30% față de prețul pieței, scrie News.ro.

Proiectul nu ar interzice revânzarea imediată a apartamentelor, dintre care multe se află în cel mai scump cartier al Budapestei, Castle.

Twitter le cere utilizatorilor de iPhone acordul pentru a-i urmări CITEȘTE ȘI Twitter le cere utilizatorilor de iPhone acordul pentru a-i urmări

Potrivit proiectului,  măsura ar ajuta familiile care nu pot cumpăra locuințe din cauza creșterii recente a prețurilor proprietăților.

Prețurile locuințelor din Ungaria au crescut puternic din 2015, susținute de subvențiile generoase acordate familiilor pentru achiziția de locuințe noi și de reducerea dobânzilor, care a alimentat cererea din partea investitorilor.

Criticii, inclusiv unii din cadrul Fidesz, afirmă că legea ar agrava criza locuințelor, prin desființarea sistemului locuințelor sociale.

În 2019, primăriile din Ungaria aveau în proprietate 105.174 de apartamente, respectiv 2,6% din totalul apartamentelor din Ungaria, potrivit Biroului Central de Statistică.

Într-un semn rar de opoziție din interiorul Fidesz, membrul de partid Peter Kovacs, primarul districtului 16 al Budapestei, a numit proiectul de lege ”o prostie” și ”o nedreptate”. El a spus că vânzarea apartamentelor înseamnă că municipalitatea sa nu va mai putea ajuta oamenii care au nevoie.

Vânzarea celor 200 de apartamente din districtul său ar însemna o pierdere de 3-8 miliarde de forinți (10 milioane - 27 milioane dolari) pentru municipalitate, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Primarul opoziției din districtul 13 al Budapestei, o municipalitate care deține aproape 6.000 de apartamente, a criticat proiectul de lege pe Facebook. Jozsef Toth a spus că este sacrificat sistemul de locuințe municipale destinate închirierii, de măsură urmând să beneficieze oamenii mai înstăriți.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
fidesz
chirie
apartamente sociale