ANUNȚ Epidemiile de mpox ''pot fi controlate și stopate''

ANUNȚ Epidemiile de mpox ''pot fi controlate și stopate''
scris 26 aug 2024

Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo și țările învecinate "pot fi controlate și stopate", dar va fi nevoie de suma de 121 de milioane de euro pentru a finanța o reacție internațională în următoarele șase luni, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

Planul strategic global de pregătire și de ripostă la mpox, lansat de OMS, acoperă perioada cuprinsă între septembrie 2024 și februarie 2025, potrivit unui comunicat, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul oprește achizițiile de mobilă, birotică, consultanță din instituții, lansarea de noi proceduri privind studii de fezabilitate, proiectare, achiziții de terenuri. Concerte, doar din sponsorizări. Fără stimulente și combustibil CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul oprește achizițiile de mobilă, birotică, consultanță din instituții, lansarea de noi proceduri privind studii de fezabilitate, proiectare, achiziții de terenuri. Concerte, doar din sponsorizări. Fără stimulente și combustibil
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

El prevede că suma de 135 de milioane de dolari (121 milioane de euro) va fi necesară pentru a finanța riposta internațională, la care participă, printre alții, OMS, statele membre și diverși parteneri, precum Centrele africane pentru prevenirea și controlul bolilor (Africa CDC).

OMS va lansa în curând un apel de fonduri pentru a acoperi aceste nevoi financiare. Organizația a deblocat, până atunci, 1,5 milioane de dolari din fondul său de rezervă pentru situații de urgență.

Încep testele - Românii vor primi un prototip de Carte Electronică de Identitate. Unde vor fi emise prima dată CITEȘTE ȘI Încep testele - Românii vor primi un prototip de Carte Electronică de Identitate. Unde vor fi emise prima dată

"Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) și din țările învecinate pot fi controlate și stopate", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Recrudescența mpox și apariția unei noi variante virale a bolii (clada 1b), detectată mai întâi în RDC, au determinat OMS să declare pe 14 august cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel internațional.

Haos pe un aeroport din România: Bagajele turiștilor care au zburat spre Antalya au ajuns la Hurghada și invers CITEȘTE ȘI Haos pe un aeroport din România: Bagajele turiștilor care au zburat spre Antalya au ajuns la Hurghada și invers

OMS a luat deja o astfel de decizie și în 2022, când o epidemie de mpox, cauzată de clada 2b, s-a extins în lumea întreagă. Acea alertă a fost ridicată în mai 2023.

"De la începutul epidemiei mondiale de mpox în 2022, peste 100.000 de cazuri confirmate au fost semnalate către OMS. Virusul continuă să circule la niveluri scăzute în întreaga lume", a declarat directorul OMS în timpul prezentării planului strategic, vineri, în fața reprezentanților statelor membre ale organizației.

El a subliniat însă că incidența bolii în "regiunea africană a cunoscut o creștere și o expansiune geografică fără precedent". RDC a înregistrat 90% dintre cazurile semnalate în 2024, cu peste 16.000 de cazuri suspecte și cu 575 de decese, recenzate începând din luna ianuarie.

FOTO Incendiu puternic în București CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic în București

"Această recrudescență este stimulată de două epidemii distincte - în diferite părți ale țării - cauzate de două tulpini, sau clade, ale virusului mpox", a explicat el, însă răspândirea rapidă a cladei 1b "este principalul motiv pentru care am decis să declar o urgență de sănătate publică la nivel internațional".

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, este o boală virală care se răspândește de la animal la om, dar care se transmite și între oameni prin contact fizic. Ea provoacă febră, dureri musculare și leziuni cutanate.

Papa Francisc s-a rugat pentru prima dată pentru victimele Mpox, declarând că virusul este „acum o urgență sanitară globală”, și a îndemnat „guvernele și industriile private” să „împărtășească tratamentele disponibile”, astfel încât „nimeni să nu ducă lipsă de îngrijire”.

„Mă rog pentru toți cei infectați, în special pentru oamenii din Republica Democrată Congo, care au suferit atât de mult, și îmi exprim apropierea față de bisericile locale din țările cele mai afectate de această boală”, a spus Papa la finalul rugăciunii Angelus.

DOCUMENT Avertisment al Guvernului României - Fenomenul de arșiță se va intensifica continuu, impact agricol puternic CITEȘTE ȘI DOCUMENT Avertisment al Guvernului României - Fenomenul de arșiță se va intensifica continuu, impact agricol puternic

„Încurajez guvernele și industriile private să împărtășească tehnologia și tratamentele disponibile, astfel încât nimeni să nu fie lipsit de îngrijire medicală adecvată”, a adăugat el în fața credincioșilor reuniți în Piața Sfântul Petru din Vatican.

Mpox, cunoscută anterior sub numele de monkeypox, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar poate fi transmisă și între oameni prin contact fizic. Ea provoacă febră, dureri musculare și leziuni cutanate.

Greta Thunberg și Extinction Rebellion au încercat să blocheze cea mai mare stație de procesare a gazelor din Europa, operată de Equinor CITEȘTE ȘI Greta Thunberg și Extinction Rebellion au încercat să blocheze cea mai mare stație de procesare a gazelor din Europa, operată de Equinor

Recrudescența Mpox în Africa, care a afectat puternic RDC, precum și Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să activeze cel mai înalt nivel de alertă internațională la jumătatea lunii august.

OMS a declarat epidemia o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, cea mai înaltă categorie de alertă.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat recent nivelul de risc pentru mpox, de la ”scăzut” la ”moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătății au confirmat prima infecție cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia. 

FOTO Un incendiu puternic a izbucnit în Popești-Leordeni CITEȘTE ȘI FOTO Un incendiu puternic a izbucnit în Popești-Leordeni

Șeful instituției UE de sănătate publică a declarat că vor exista mai multe cazuri importate de noua tulpină de mpox în Europa, în următoarele săptămâni, deși riscul de transmitere susținută rămâne scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri mpox o urgență globală de sănătate publică, cea mai mare formă de alertă, în urma unui focar în Republica Democratică Congo care s-a răspândit în țările vecine.

OpenAI a blocat conturile ChatGPT ale unui grup iranian, acuzat că a folosit aplicația pentru a influența alegerile din SUA CITEȘTE ȘI OpenAI a blocat conturile ChatGPT ale unui grup iranian, acuzat că a folosit aplicația pentru a influența alegerile din SUA

OMS a găzduit o întâlnire de urgență pentru a discuta modalități de a asigura accesul global echitabil la teste, tratamente și vaccinuri pentru virus, a declarat un oficial important.

Mpox, o infecție virală care provoacă leziuni pline de puroi și simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme ușoare, dar poate și ucide.

Două tulpini se răspândesc acum în Congo - forma endemică a virusului, clada I, și o nouă tulpină, numită clada Ib.

ECDC și-a ridicat evaluarea nivelului de risc pentru mpox la ”moderat” de la ”scăzut” pentru cazurile sporadice care apar în UE și a cerut țărilor să mențină un nivel ridicat de conștientizare în rândul călătorilor din zonele afectate.

Agenția a spus că riscul general pentru populație a crescut de la ”foarte scăzut” la ”scăzut”.

”Datorită legăturilor strânse dintre Europa și Africa, trebuie să fim pregătiți pentru mai multe cazuri importate de Clade I”, a spus directorul acesteia, Pamela Rendi Wagner.

Guvernul german a ajuns la un acord pentru a reduce cu 5 miliarde de euro ținta de deficit în 2025 CITEȘTE ȘI Guvernul german a ajuns la un acord pentru a reduce cu 5 miliarde de euro ținta de deficit în 2025

Pakistanul a confirmat, de asemenea, vineri, un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o țară din Golf, deși nu era clar dacă era din noua variantă sau din cladele care s-a răspândit la nivel global din 2022.

Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândește ușor prin aer.

Oficialul OMS, Margaret Harris, a declarat vineri, într-un apel mediatic, că se așteaptă să apară în curând mai multe cazuri în afara Africii, tot ca urmare a unei monitorizări sporite. Cu toate acestea, OMS a sfătuit împotriva oricăror restricții de călătorie pentru a opri răspândirea virusului.

China a anunțat vineri mai devreme că intenționează să monitorizeze pentru mpox persoanele și mărfurile care intră în țară, în următoarele șase luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
mpox
risc
nivel
moderat
ue
europa