Polițiștii atrag atenția asupra faptului că o nouă metodă de înșelăciune ia amploare. Este voeba despre metoda denumită „Coletul”, care constă în trimiterea, către destinatari, a unor colete cu „cumpărături”. Cei care le primesc trebuie să plătească pentru ele două-trei sute de lei, însă obiectele din interior valorează mult mai puțin. Poliția recomandă celor care primesc colete nesolicitate să nu plătească pentru ele.
„Una dintre metodele de înșelăciune folosite de infractori constă în primirea și achitarea de către diferite persoane de bună credință a unor colete, care nu au fost comandate în realitate, de acestea.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Oamenilor le sunt solicitate pentru ridicarea acestor coletele, primite prin servicii de curierat, sume relativ mici, iar cei mai mulți le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei. Bunurile pe care le conțin însă, aceste colete au în realitate o valoare mult mică față de banii plătiți pentru ridicarea lor, de exemplu o persoană plătește sume cuprinse între 200-300 de lei și primește un produs care valorează mult mai puțin”, se arată într-un comunicat dat publicității de Poliția Suceava.
Polițiștii au serie de recomandări pentru cei care primesc colete pe care nu le-au comandat și care sunt tentați să le achite, crezând că ar putea fi pentru rude. În primul rând, trebuie verificat expeditorul și contact pentru clarificări.
Cei care primesc colete nesolicitate trebuie să comunice cu familia și prietenii pentru a verifica dacă cineva dintre ei a trimis coletul.
CITEȘTE ȘI Jumătate de milion de dolari pentru o diplomă universitară în America. Top cele mai scumpe 10 universități din SUA„Nu efectuați plăți nesigure. Refuzați să plătiți pentru colete pe care nu le-ați comandat sau despre care nu aveți informații clare. Solicitați detalii suplimentare și verificați înainte de a face orice plată. Contactați furnizorul de servicii poștale. În cazul în care primiți un colet nesolicitat, contactați compania de curierat în cel mai scurt timp, pentru a clarifica situația și pentru a solicita blocarea sumei de bani plătite.
Furnizorii de servicii poștale pot oferi informații suplimentare despre expeditor și conținutul coletului și pot bloca banii până la clarificarea situației. Păstrați dovezile. Dacă acceptați un colet, păstrați toate documentele și dovezile asociate cu acesta, inclusiv chitanțele și etichetele coletului. Aceste dovezi pot fi utile în cazul unei investigații ulterioare”, transmit polițiștii suceveni.
CITEȘTE ȘI Cu un nou mandat de primar general, Nicușor Dan declanșează restructurarea Primăriei Capitalei. Dispar instituții și direcții, angajații sunt transferațiNu în ultimul rând, aceștia încurajează populația să raporteze incidentele suspecte.
„Dacă suspectați o tentativă de fraudă, sesizați imediat incidentul la poliție, prin SNUAU 112. Furnizați toate detaliile relevante pentru a ajuta la investigarea cazului. În astfel de situații este important să fiți prudenți și vigilenți, pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor”, precizează sursa citată.