GSK România lansează o infrastructură de colectare directă de la pacienți a inhalatoarelor folosite

GSK România lansează o infrastructură de colectare directă de la pacienți a inhalatoarelor folosite
scris 17 mai 2017

Compania farmaceutică GSK România lansează, la nivel național, o infrastructură de colectare directă de la pacienți a inhalatoarelor folosite. Începând din mai și până în decembrie 2017 inclusiv, românii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu.

Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale. 

Programul Colectăm Inhalatoare a mai fost derulat, în fază pilot, în 2013 – 2014, timp de 6 luni, numai în București, iar circa 7.000 de inhalatoare folosite au fost aduse atunci de pacienți pentru colectare și eliminare.  

Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea CITEȘTE ȘI Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea

Compania arată că doar 6 inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii. În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , într-un an.  Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari – adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău  din București.

La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 . Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

Potrivit unei analize desfășurate de GSK în Marea Britanie , în fiecare inhalator cu aerosol aruncat rămân reziduuri de gaz nefolosit de către pacient , care, atunci când ajung în natură, provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
gsk
inhalatoare