Numărul angajaților din sectorul privat a urcat în șapte luni de trei ori mai rapid decât la stat. Comparația cu 2016 arată, însă, altă situație

Numărul angajaților din sectorul privat a urcat în șapte luni de trei ori mai rapid decât la stat. Comparația cu 2016 arată, însă, altă situație
scris 13 aug 2017

Numărul de angajați din sistemul de stat stat a crescut în primele șapte luni ale anului cu 11.600, echivalentul a numai 1% din totalul celor care lucrează în sectorul public, în timp ce în sectorul privat avansul a fost de peste trei ori mai rapid, de 3,3%, respectiv 141.800. Comparate, însă, cu cifrele din iulie anul trecut, rezultă un ritm de creștere de aproximativ 2% pentru stat, dar și pentru privat.

De altfel, numărul de angajați de la stat ar putea înregistra și pentru restul anului o evoluție mai lentă decât cea din sectorul privat, în  contextul în care autoritățile au anunțat, la începutul lunii iulie, suspendarea angajărilor din administrația centrală. Măsura prevede, însă, și excepții, și nu afectează autoritățile locale.

Faptul că statul nu mai concurează sectorul privat în atragerea de locuri de muncă este un lucru pozitiv pentru companii, confruntate cu un deficit tot mai mare de angajați. Lipsa forței de muncă este o problemă tot mai importantă pentru mediul privat, șomjul fiind de numai 5,3% în luna iunie, nivel la care s-a situat aproape pe tot parcursul anului. În iunie anul trecut, rata șomajului era de 5,9%.

Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar CITEȘTE ȘI Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar

Comparația cu luna iulie a anului trecut, cea care ar trebui să elimine din efectul sezonalității, mult mai accentuate la firmele din privat decât la stat, indică o evoluție similară pentru forța de muncă din privat și pentru cea de la stat. Astfel, creșterea numărului de angajați ai statului a fost de 1,9%, iar a celor din privat de 2%.

Salariați activi, persoane care au cel puțin un contract activ

Perioadă Salariați activi
nivel național
Salariați activi în funcție
de forma de proprietate
angajator
Total Stat Privat
iulie 2017 5,636 milioane 1,143 milioane 4,477 milioane
ianuarie 2017 5,487 milioane 1,132 milioane 4,335 milioane
iulie 2016 5,534 milioane 1,122 milioane 4,386 milioane

Precizări
Conform contorizărilor la nivel de formă de proprietate, valorile pot include aceeași entitate în forme de proprietate diferite, generând sume care pot fi mai mari decât cele evaluate la nivel național, pentru care un identificator de entitate (CNP pentru salariați) este considerat o singură dată. În cazul sectorului privat, include numărul de salariați activi ai angajatorilor din categoria persoană fizică, pentru care forma de proprietate nu este specificată.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
angajati
stat
privat
forta de munca