Acciza pentru sucurile cu zahăr este pe cale de a fi introdusă. Cotele de impozitare propuse

Acciza pentru sucurile cu zahăr este pe cale de a fi introdusă. Cotele de impozitare propuse
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 mai 2018

Ministerul Finanțelor anunța anul trecut că va introduce un impozit special pentru alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, dar între timp parlamentarii USR au elaborat un proiect de accizare a băuturilor răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri. Proiectul are însă și susținerea mai multor parlamentari ai puterii, de la PSD și ALDE, și propune accizarea graduală a sucurilor în funcție de cantitatea de zaharuri libere conținută.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Inițiatorul proiectului este senatorul USR Adrian Wiener, dar printre susținătorii proiectului se numără lideri PSD, precum senatorii Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae, Niculae Bădălău sau Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății, parlamentari ai ALDE, UDMR, precum și ai PNL și PMP. 

Senatorul Adrian Wiener arată că există o legătură directă între consumul de băuturi îndulcite și incidența supragreutății/ obezității și a riscului de a dezvolta diabet zaharat, boli cardiovasculare și boli neoplazice,  incidența diabetului zaharat în România fiind cea mai mare din Uniunea Europeană.

Comportamentul de consum din România în privința băuturilor răcoritoare aditivate cu zaharuri demonstrează o apetență crescută, mai ales a copiiilor, arată autorul legii, care amintește că, potrivit estimărilor Euromonitor pe 2016, România are cel mai mare consum de băuturi carbogazoase din regiune cu un total de 1.349 milioane litri și 71 litri per capita. Comparativ, Bulgaria se află la un nivel de 52 litri per capita, Polonia la 47, Ungaria la 46, iar Cehia la 45 litri per capita, mult peste media regiunii, de 52 litri per capita. 

Peste 15% din alimentele controlate de Protecția Consumatorului în 2017 nu au respectat prevederile legale. Până la un sfert din produse nu au fost etichetate corect CITEȘTE ȘI Peste 15% din alimentele controlate de Protecția Consumatorului în 2017 nu au respectat prevederile legale. Până la un sfert din produse nu au fost etichetate corect

De asemenea, în ceea ce privește băuturile necarbogazoase, România se află pe primele locuri cu 323 milioane litri/ an, adică 17 litri per capita. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății,România se situează pe locul 4 în Europa (UE și non-UE) în privința consumului la copiii în vârstă de 11 ani (27% dintre fete si 32% dintre băieți consumă zilnic, media europeană fiind de 16%, respectiv 19%), pe locul 7 la copii în vârstă de 13 ani și pe locul 14 la copiii în vârstă de 15 ani.

Conform autorului proiectului, o astfel de acciză pe zahăr a fost introdusă deja în Franța, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia și în Ungaria, fiind vorba de un consens la nivel european în sensul reducerii consumului zaharurilor.

Prin urmare, proiectul propune un model de accizare în trei ”benzi fiscale”.

Date preliminarii: Piața de e-commerce a atins 2,8 miliarde euro și se îndreaptă spre 5 miliarde euro. Firmele de curierat, obligate să își schimbe modelul de business CITEȘTE ȘI Date preliminarii: Piața de e-commerce a atins 2,8 miliarde euro și se îndreaptă spre 5 miliarde euro. Firmele de curierat, obligate să își schimbe modelul de business

- Nu va fi percepută acciză pentru băuturile răcoritoare cu un conținut mai mic de 5 g de zaharuri libere la 100 ml de băutură răcoritoare.

- Acciza va fi în cuantum de 70 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere cuprins între 5 și 8 g/ 100 ml produs.

- Acciza va fi în cuantum de 100 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 8 g/ 100 ml produs.

Impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sume care vor fi folosite  pentru finanțarea Acțiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Național Integrat al Marilor Urgențe și finanțarea Programului Național de Diabet.

PNL încearcă anularea plății defalcate a TVA: Măsura nu a avut un impact semnificativ pentru buget, două treimi din firmele înrolate în sistem sunt în insolvență CITEȘTE ȘI PNL încearcă anularea plății defalcate a TVA: Măsura nu a avut un impact semnificativ pentru buget, două treimi din firmele înrolate în sistem sunt în insolvență

În acest scop, proiectul modifică, pe lângă Codul Fiscal, și prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu privire la nivelul contribuțiilor pentru flnanțarea cheltuielilor de sănătate.

Astfel, persoanele juridice care produc, importă sau achiziționează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere vor contribui cu:

- suma de 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs;

- suma de 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs.

Experimentul s-a încheiat, brutăriile nu au succes în centrul Capitalei. Lanțul francez \ CITEȘTE ȘI Experimentul s-a încheiat, brutăriile nu au succes în centrul Capitalei. Lanțul francez "Le Grenier à Pain", în România o afacere de familie, închide unitatea din mijlocul Bucureștiului, prima brutărie de pe Magheru de după 1990

De asemenea, persoanele juridice care realizează încasări din activități publicitare la produse de băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 5g/ 100 ml produs vor contribui cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoarea adăugată.

Profit.ro a anunțat, de anul trecut, că autoritățile analizează oportunitatea supraimpozitării alimentelor și băuturilor cu un conținut ridicat de zahăr. Mai mult, fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa a confirmat ulterior că Guvernul susține introducerea unui impozit special pentru alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
impozit
zahar
zaharuri
bauaturi
suc
carbogazos
proiect
le
e opozitie
putere