Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani

Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani
scris 5 feb 2019

Apple a convenit cu autoritățile franceze plata retroactivă a unor taxe aferente unei perioade de 10 ani, estimate de presă la circa 500 de milioane de euro, acord care marchează o victorie pentru guvernele europene care presează companiile multinaționate din sectorul tehnologiei să aibă o contribuție corectă pe piețele unde își desfășoară activitățile, relatează The Guardian.

Acordul confidențial cu autoritățile franceze a fost convenit în decembrie, a relatat revista franceză L’Express, preluată de news.ro.

”Autoritatea fiscală franceză a finalizat recent un audit aferent unei perioade de mai mulți ani al conturilor noastre franceze, iar ajustarea va fi reflectată de conturile raportate public. Știm rolul important jucat de plata taxelor în societate și plătim tot ceea ce datorăm potrivit legislației fiscale din regiunile unde desfășurăm activități”, potrivit unui comunicat al Apple, care nu dezvăluie suma datorată.

Google a transferat anul trecut aproape 20 miliarde euro într-un paradis fiscal. În România, Google a fost inclus de Fisc pe lista companiilor aflate sub verificări și declară continuu un profit infim CITEȘTE ȘI Google a transferat anul trecut aproape 20 miliarde euro într-un paradis fiscal. În România, Google a fost inclus de Fisc pe lista companiilor aflate sub verificări și declară continuu un profit infim

Companiile americane de tehnologie, precum Apple, au fost puternic criticate pentru nivelul scăzut al taxelor pe care le plătesc în țările Uniunii Europene, inclusiv în Franța și Marea Britanie, comparativ cu vânzările de ordinul miliardelor de lire sterline pe care le raportează în statele respective.

În Marea Britanie, ministrul de Finanțe Philip Hammond a anunțat recent un plan de introducere, până în 2020, a unei taxe pe serviciile digitale, pentru companiile cu activități online care obțin venituri de peste 500 de milioane de lire sterline pe an, la nivel global.

Această taxă ar urma să aducă venituri la buget în valoare de peste 400 de milioane de lire.

Franța va introduce la rândul ei o ”taxă GAFA”, cu referire la Google, Apple, Facebook și Amazon, care va fi aplicată companiilor cu vânzări globale de peste 750 de milioane de euro, respectiv 25 de milioane de euro în Franța. Legea ar putea aduce venituri de 500 de milioane de euro în acest an.

Proiect UE: Marile companii digitale, precum Google și Twitter, ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute CITEȘTE ȘI Proiect UE: Marile companii digitale, precum Google și Twitter, ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute

Acordul autorităților franceze cu Apple a survenit după o serie de acțiuni de succes lansate în ultimii ani de către autoritățile europene, legate de taxele neplătite.

În 2016, Comisia Europeană a impus Apple plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro Irlandei.

Amazon a închis la rândul său un litigiu îndelungat cu Franța, în 2018, comvenind plata a 200 de milioane de euro. De asemenea, Amazon a anunțat că va începe să declare toate veniturile obținute în Franța.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
fisc
taxe