ANAF admite bonificația de 5% pentru plata înainte de 15 decembrie a obligațiilor stabilite prin Declarația Unică pentru 2018. La unele ghișee, funcționarii ANAF nu sunt clarificați

ANAF admite bonificația de 5% pentru plata înainte de 15 decembrie a obligațiilor stabilite prin Declarația Unică pentru 2018. La unele ghișee, funcționarii ANAF nu sunt clarificați
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 dec 2018

Persoanele care au depus Declarația Unică și achită până la 15 decembrie anul acesta obligațiile fiscale aferente anului 2018 beneficiază de o bonificație de 5%, potrivit ANAF, care menționează, însă, că această bonificație este acordată doar celor care au bifat în Declarația Unică secțiunile de plată integrală a impozitului, CAS și CASS până la 15 decembrie. Persoana care face plata anticipată ar urmă să plătească aplicând această reducere la obligațiile fiscale datorate, iar ANAF să-i transmită o înștiințare despre acordarea bonificației după expirarea termenului de plată pentru acordarea acesteia, respectiv 15 decembrie 2018, inclusiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stingerea în evidența fiscală este efectuată de organele fiscale până la 31 iulie 2019, urmând ca, după scăderea din evidența fiscală, ANAF să înștiinteze persoana fizică cu privire la acordarea bonificației până la 31 august 2019. Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, bonificația este prevăzută de legislația fiscală și poate fi condiționată doar de plata în termenul stabilit, nu de modul în care a fost  completat formularul.

ANAF a răspuns astăzi unor probleme ridicate de contribuabili care semnalau că, la plata până la 15 decembrie a obligațiilor fiscale aferente anului 2018, primesc doar bonificatia de depunere online a Declarației Unice, nu și pe cea de plată anticipată. Precizările sunt transmise de ANAF în contextul în care, la unele ghișee, funcționari ANAF nu sunt pe deplin clarificați și, prin urmare, nu acordă integral bonificația.

Prin intermediul Declarației Unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activități independente venituri din drepturi de proprietate intelectuală venituri din cedarea folosinței bunurilor venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real venituri din transferul titlurilor de valoare venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

De ce este important: ANAF și Ministerul Finanțelor au promis, în contextul trecerii la noul sistem de autoimpunere prin Declarația Unică, o bonificație de 5% din obligațiile fiscale aferente anului 2018 dacă acestea sunt achitate până la 15 decembrie 2018. În plus, o altă bonificație de 5% a fost înregistrată automat la depunerea online a Declarației Unice, parte a eforturilor autorităților de a determina cât mai multă lume să depună formularele online. În ultima perioadă, funcționari ai ANAF, din cauza legislației neclare, nu au avut o practică unitară și, în foarte multe cazuri, au refuzat acordarea bonificației de 5% pentru plată anticipată.

Ce spune ANAF

"Pentru contribuabilii, persoane fizice, care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, obligațiile fiscale stabilite prin Declarația Unică sau decizie de impunere anuală, după caz, bonificația se acordă astfel:

1. Contribuabilii, persoane fizice, care au depus Declarația Unică și care și-au acordat prin aceasta bonificația, prin menționarea la rd. 2, rd. 5 și rd. 8 ale lit. C. „Sumarul obligațiilor fiscale datorate”, a sumei aferente acesteia, beneficiază de bonificație, reprezentând 5% din suma datorată, dacă achită cel puțin 95% din suma datorată, până la 15 decembrie 2018, inclusiv. Această bonificație se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central.

2. Contribuabilii, persoane fizice, pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum și aferente contribuției individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017, și care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, cel puțin 90% din sumele stabilite prin acestea, beneficiază de o bonificație, reprezentând 10% din suma stabilită prin aceste decizii de impunere anuală.

Despre acordarea bonificației, organul fiscal central înștiințează contribuabilii, persoane fizice, după expirarea termenului de plată pentru acordarea acesteia, respectiv 15 decembrie 2018, inclusiv. Efectuarea stingerii în evidența fiscală se aplică de organele fiscale până la data de 31.07.2019. După scăderea din evidența fiscală organul fiscal inștiintează persoana fizica cu privire la acordarea bonificației până la data de 31.08.2019.

Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, stabilite prin decizii de impunere anuală, este aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2906/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1005 din 27 noiembrie 2018", potrivit Fiscului.

Consultantul fiscal Adrian Bența afirmă că Fiscul nu poate condiționa de modul în care a fost completat formularul o bonificație stabilită prin legislație să fie acordată pentru plata anticipată.

"Impozitul este pentru plată, nu pentru completarea unui rând din Declarația Unică. Bonificatia este prevăzută de Codul Fiscal pentru plată, nu pentru că am completat corect formularul. Probabil că, din punct de vedere tehnic, ANAF recunoaște că acei contribuabili care au completat rândurile acelea își asumă și plata până la 15 decembrie. Asta nu înseamnă că cei care nu au completat rândurile nu au dreptul la bonificație, doar că nu avem procedura. O să iasă ministrul Finanțelor și o să spună <Nu vă trebuie altă procedură, întrucât aveți normă de aplicare din HG 345. Aplicați și voi cu pixul> Răspunsul ANAF este ambiguu, dar recunoaște bonificatia pentru plata anticipată", a spus Benta.

Într-o postare pe Facebook, consultantul afirmă că problemele în acordarea bonificatiei de 5% pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale aferente anului 2018 au fost cauzate de lipsa unor norme de aplicare în această privință. ANAF are însă un exemplu de aplicare.

"Reducerea de impozit cu 5% e prevăzută de art. 133 din Codul fiscal. Dacă cauți pe site MF la Codul fiscal 2018 nu are norme de aplicare! :) Chiar nu are! Însă exemplul de aplicare există și este dat pentru art. 151 și 174 din Codul fiscal. A fost adoptat prin HG nr. 354/2018 din 25.05.2018.
,,16^1. (1) În aplicarea art. 151 alin. (22) și art. 174 alin. (22) din Codul fiscal, persoanele fizice beneficiază în mod corespunzător de prevederile pct. 371 ale titlului IV date în aplicarea art. 121 din Codul fiscal – HG nr. 354/2018 din 25.05.2018

(2) Exemplu privind aplicarea prevederilor art. 133 din Codul fiscal

Un contribuabil depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform Codului de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, până la 15 iulie 2018, prin care stabilește contribuția de asigurări sociale datorată în anul 2018 în sumă de 10.000 lei.

În cursul anului efectuează următoarele plăți:

a) În data de 15 august 2018 plătește suma de 5.000 lei

b) În data de 14 decembrie 2018 plătește suma de 4.000 lei (sumă diminuată cu 1.000 lei reprezentând bonificație în cotă de 10%, întrucât la dată efectuării ultimei plăți a îndeplinit ambele condiții pentru a beneficia de ambele cote acordate pentru bonificație).

Trebuie să sunăm la IT de la MF să mute exemplul mai sus", afirmă consultantul.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
bonificatie
5%
pfa
declaratia unica