ANAF va declanșa controale, cu Inspecția Muncii, la circa 300 de firme. Campania Cronos, derulată în București și Ilfov, va fi extinsă acum la nivel național. ANAF vede transportul alternativ, prin aplicațiile de ridesharing, ca neconformare sistemică

ANAF va declanșa controale, cu Inspecția Muncii, la circa 300 de firme. Campania Cronos, derulată în București și Ilfov, va fi extinsă acum la nivel național. ANAF vede  transportul alternativ, prin aplicațiile de ridesharing, ca neconformare sistemică
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 sep 2022

Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF vor declanșa, alături de Inspecția Muncii, controale la circa 300 de firme pentru prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii, a anunțat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Campania în cadrul căreia sunt inițiate verificările, numită Cronos, s-a desfășurat pentru început în București și Ilfov, dar va fi extinsă acum, în următoarele luni, la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANAF menționează activitatea de transport alternativ ca zonă de neconformare sistemică pe linia fiscalizării relațiilor de muncă. Cei care fac transport prin aplicațiile de ridesharing au fost controlați de Antifraudă și anul trecut.

Scopul acțiunilor ANAF cu ITM este prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii.

FOTO Ciucă anunță investitorii străini că va ține în subordinea lui directă viitoarea agenție pentru investiții din afara țării CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă anunță investitorii străini că va ține în subordinea lui directă viitoarea agenție pentru investiții din afara țării

"Există un plan de acțiuni comune cu ITM pentru combaterea muncii la negru, denumit Cronos, în care am avut acțiuni pe București și pe Ilfov, pentru combaterea muncii la negru. Ele sunt coordonate mai mult de ITM, dar inspectorii de la Antifraudă merg în echipe mixte cu colegii de acolo, tocmai pentru a identifica și pentru a reduce cât de mult posibil această activitate, care nu corespunde cu legislația și care aduce prejudicii agenților economici corecți, care angajează și își plătesc salariații corect și la timp, în timp ce alții lucrează cu ei la negru sau la gri, ținându-i angajați câteva ore și plătindu-i din mână cu sume pentru diferențe de bani. Aceste acțiuni comune cu ITM se vor extinde la nivelul întregii țări în lunile următoare. Scopul este de a reduce la maxim această practică. Au fost selectate la nivel național undeva la 300 de societăți care urmează să fie verificate în lunile următoare. Trag un semnal de alarmă, ca cei care folosersc acest sistem să renunțe la el, să înțeleagă că este corect pentru oamenii care lucrează pentru dumnealor să fie angajați cu acte în regulă, să li se plătească salariile corect pentru munca pe care o prestează și să-și achite și obligațiile către bugetul de stat", a declarat Lucian Heiuș.

În prezent, este în curs de realizare acțiunea pilot derulată la nivelul Municipiului București și Județului Ilfov, prin intermediul DRAF București.

EXCLUSIV Dobânzile la datoria statului - luate deja în calcul să atingă în acest an un record. Ca sumă, dar și ca pondere în PIB CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dobânzile la datoria statului - luate deja în calcul să atingă în acest an un record. Ca sumă, dar și ca pondere în PIB

Una dintre activitățile în care se constată neconformare sistemică pe linia fiscalizării relațiilor de muncă o reprezintă activitatea de transport alternativ. Începând cu anul fiscal 2021, la nivelul DGAF s-a acordat o atenție deosebită acestui sector de activitate, constând, în principal în obținerea de date de la operatorii de platforme cu privire la veniturile realizate de operatorii de transport aflați în raporturi contractuale cu aceștia și inițierea unor controale antifraudă pe baza analizelor de risc.

În prezent, la nivel național au fost selectați pentru control un număr de 330 contribuabili. Au fost finalizate controale la un număr de 26 contribuabili, în toate aceste controale fiind confirmat riscul fiscal evaluat în faza de analiză de risc. În paralel, în cadrul activităților derulate în conformitate cu  Planul comun de acțiune privind organizarea controalelor fiscale în cooperare cu Inspecția Muncii, la peste 3.000 de contribuabili care derulează activități de transport alternativ, au fost transmise notificări în cuprinsul cărora se regăsesc principalele obligații în materie fiscală și pe linia asigurării unei bune desfășurări a relațiilor de muncă.

Obiectivul vizat de acțiunile DGAF constă în creșterea conformării în acest domeniu de activitate și reducerea semnificativă a riscului fiscal sistemic, îndeosebi riscul privind declararea veniturilor de natură salarială obținute de conducătorii auto.

DOCUMENT Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193

Acțiunile de cooperare cu Inspecția Muncii nu se limitează la activitățile comune din plan. În acest sens, în limitele prevederilor legale și ale protocolului de cooperare, avem în vedere fluidizarea schimbului de informații astfel încât constatările relevante rezultate în cadrul activităților distincte ale fiecărui organ de control să fie comunicate interinstituțional pentru a fi evaluate și valorificate din perspectiva riscului specific instituției colaboratoare. În acest sens,  un obiectiv secundar al acțiunilor de control operativ îl constituie  verificarea relațiilor de muncă ale persoanelor identificate cu ocazia controlului (ex.: angajați care operează AMEF, personalul care asigură activitățile de bază și auxiliare - magazioner, muncitori necalificați, paznici, etc.).
Pentru asigurarea controlului managerial asupra îndeplinirii acestui deziderat important pentru atingerea obiectivelor strategice ale ANAF, în procesele-verbale încheiate cu ocazia controlului antifraudă, se descriu explicit constatările ce vizează verificarea relațiilor de muncă ale persoanelor identificate, respectiv nume și prenume, postul ocupat, data începere activitate, program de lucru, venituri de natură salarială (inclusiv avantaje materiale), existența unui contract de muncă și prezentarea acestuia, după caz, precum și alte elemente considerate esențiale de către echipa de control. În situația în care sunt identificate neconcordanțe semnificative, aspectele vor fi valorificate în condițiile legii, potrivit atribuțiilor DGAF și/sau prin sesizarea inspectoratelor teritoriale de muncă (în condițiile în care acțiunile nu sunt comune cu ITM ori dacă acțiunea este comună dar aspectele nu sunt constatate de această instituție cu ocazia controlului comun).

ANAF a anunțat în martie că Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, împreună cu Inspecția Muncii (IM), desfășoară din nou acțiunea de control Cronos pentru prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii, în scopul asigurării, tuturor angajaților din România, a accesului la protecția conferită de legislația socială (sănătate, pensii, șomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) și de legislația muncii.

Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator CITEȘTE ȘI Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator

Controalele vizează atât munca "la negru", fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare.

De asemenea, sunt analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial.

Controalele comune ale IM și DGAF-ANAF se derulează pe întreaga perioadă a PNRR și au vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială și alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor aferente și reducerea decalajului fiscal la contribuțiile sociale obligatorii și la impozitul pe salarii și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Antifrauda și IM au transmis că încurajează persoanele care au informații concrete despre încălcări ale legislației specifice să îi contacteze.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
cronos
inspectia muncii
controale
munca la negru
munca la gri