ANALIZĂ Angajații cheie din România pot beneficia de planuri de remunerare mai atractive fiscal decât în alte țări

ANALIZĂ Angajații cheie din România pot beneficia de planuri de remunerare mai atractive fiscal decât în alte țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2019

Planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, ce presupune oferirea de acțiuni în cadrul companiei angajatoare salariaților-cheie, în anumite condiții, este mai favorabil fiscal în România decât în alte state din regiunea Europei Centrale și de Est, rezultă dintr-o analiză Deloitte România, publicată miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiza include România și alte opt state din regiune, și anume Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Serbia și Letonia, scrie News.ro.

”Oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în companie este un tip de remunerare prin care angajatorul poate conecta performanța individuală a angajaților din top management cu performanța afacerii, generând atât loialitatea acestora, cât și o motivare suplimentară. Deși fiscalitatea acestui instrument este clar mai avantajoasă decât pentru elementele salariale uzuale, decizia de implementare ar trebui să fie generată în primul rând de strategia de dezvoltare a afacerii și de nevoia de cointeresare a salariaților în realizarea acesteia”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.

Finanțele semnează ajutoare de stat de 151 milioane de lei pentru mai multe firme. Investiții care vor genera aproape 900 locuri de muncă CITEȘTE ȘI Finanțele semnează ajutoare de stat de 151 milioane de lei pentru mai multe firme. Investiții care vor genera aproape 900 locuri de muncă

Facilitățile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acțiunile primite și obține un câștig de capital, și nu când le primește, așa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar, potrivit Deloitte.

”În esență, un Stock Option Plan este bazat pe două elemente: raportarea remunerației la creșterea valorii acțiunilor angajatorului și, implicit, retenția angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acțiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate”, a spus Elena Răileanu, Manager, Global Employer Services, Deloitte România.

Totodată, legislațiile din România, Polonia, Serbia, Letonia și Ungaria prevăd facilități fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie, principala deosebire fiind că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării. Astfel, în Polonia, Letonia, Serbia și Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acțiunilor. Însă, impozitul pe venit pentru câștigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia și Ungaria, 15%, față de 10%, cât este în prezent în România, potrivit Deloitte.

”Legislațiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria și Croația nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil”, se arată în comunicat.

Totodată, cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele țări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte țări există și condiții suplimentare. De exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani, potrivit Deloitte.

”De menționat este și că, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariații și angajatorii trebuie să ia în considerare și contribuțiile sociale obligatorii, datorate în fiecare țară, în funcție de legislația locală și europeană în acest domeniu”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
planuri de remunerare
angajati
deloitte