ANALIZĂ Obligația de a completa formularul de TVA va fi pentru toate firmele, nu doar pentru cele care schimbă sediul sau acționarii

ANALIZĂ Obligația de a completa formularul de TVA va fi pentru toate firmele, nu doar pentru cele care schimbă sediul sau acționarii
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 17 mai 2016

Toate companiile care au cod de TVA, identificate de ANAF cu risc fiscal, vor depune formularul 088, și nu doar cele care își schimbă sediul, asociații și/sau administratorii, ca până acum. Start-upurile se vor confrunta, în continuare, cu dificultăți când vor solicita înregistrarea, iar numărul firmelor cu vechime care vor fi obligate să depună declarația va crește, arată o analiză a companiei de consultanță Contexpert.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe 11 mai, ANAF a publicat două proiecte de ordine referitoare la anularea codului de TVA și formularul 088 care este depus pentru (re)înregistrarea în scopuri de TVA.

Modificările au fost făcute după ce mediul de afaceri a reclamat procedurile administrative foarte greoaie care au dus la invalidarea și refuzul de intrare în sistemul de TVA pentru aproape jumătate dintre aplicanți. Cele mai multe nemulțumiri au fost generate de obligația ca firmele care își schimbă sediul , administratorii sau/și asociații să depună declarația deși multe aveau cifre de afaceri de milioane de lei și sute de angajați. Formularul evaluează capacitatea și intenția de a desfășura activități economice, or, în astfel de situații, procedura a fost considerată abuzivă. Neprimirea sau anularea codului înseamnă o cheltuială în plus pentru firme atâta timp cât nu au posibilitatea să deducă taxa.

Cele două proiecte ale ANAF elimină obligativitatea în aceste cazuri, însă extind cerința pentru toate companiile care au un cod valid de TVA și care prezintă risc fiscal.

“Foarte important pentru societățile aflate deja în sistemul de TVA (având cod de TVA valid) este că vor depune formularul 088 toate societățile identificate de către ANAF ca având risc fiscal, obligația nemaifiind doar pentru cele care își schimbă sediul, asociații și/sau administratorii. Mult așteptatul ordin care își dorea să simplifice procedura de înregistrare în scopuri de TVA va complica și mai mult viața societăților pe care ANAF le consideră că având risc fiscal”, explică Andreea Steinhart, partener Contexpert.

Conform procedurii încă în vigoare, firmele care au cod de TVA depun 088 la notificarea ANAF dacă își schimbă sediul, asociații și/sau administratorii. În aceste condiții, obligația revine doar pentru una sau mai multe dintre aceste trei situații.

Conform modificărilor propuse, toate companiile care au cod valid de TVA vor putea fi obligate să depună formularul 088 dacă au datorii sau dacă ANAF identifică diferențe între datele din declarația 394 referitoare la operațiunile care implică taxa, spune Andreea Steinhart, precizând că ANAF nu va face publice criteriile în baza cărora va fi determinat gradul de risc fiscal.

ANAF a publicat noua procedură de obținere a codului de TVA, celebrul formular 088 CITEȘTE ȘI ANAF a publicat noua procedură de obținere a codului de TVA, celebrul formular 088

Nota de fundamentare a proiectului de ordin arată că analiza de risc ar presupune aplicarea, în mod automat, a unui set de indicatori/criterii de risc, precum: gradul de conformare la declarare și plată a persoanei impozabile; existența sediului social sau a sediilor secundare unde se desfășoară activitatea pentru care s-a obținut autorizație de funcționare; existența angajaților în vederea realizării obiectului de activitate; neconcordanțe între livrările și achizițiile de bunuri declarate de către partenerii persoanei impozabile (adică diferențe între datele declarate prin 394). Consultantul fiscal arată că enumerările au caracter exemplificativ, iar pe lângă acestea pot exista și altele, iar anularea codului de TVA aferent bunurilor de capital existente în patrimoiu (adică clădiri, terenuri, mijloace fixe) înseamnă că firmele vor colecta TVA la toate vânzările efectuate în perioada în care nu au cod valid de TVA și nu vor putea deduce taxa aferentă achizițiilor efectuate.

“În cazul societăților nou înființate, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, odată cu înregistrarea la registrul comerțului, și al societăților care depășesc plafonul de 220.000 lei și sunt obligate, conform legii, să solicite înregistrarea, situația nu se va schimba semnificativ. Anticipăm că start-upurile și afacerile aflate la început de drum se vor confrunta, în continuare, cu dificultăți atunci când vor depune 088 pentru a intra în sistemul de TVA și că va crește numărul de societăți care, deși au cod de TVA, vor trebui să depună declarația pentru reconfirmarea intenției de a desfășura activități economice”, consideră Andreea Steinhart.

Formularul 088 va avea 17 întrebări, în loc de 20, fiind simplificată declararea studiilor și veniturilor administratorilor/asociaților, precum și de deținerea de către aceștia de companii care au avut datorii bugetare.

Consultanți: Noul formular de TVA 088 reprezintă un compromis lejer, conține în principal reformulări CITEȘTE ȘI Consultanți: Noul formular de TVA 088 reprezintă un compromis lejer, conține în principal reformulări

Totodată, formularul 394 prin care sunt declarate toate operațiunile cu TVA a fost în topul reclamațiilor și, ulterior, modificat. Noua variantă solicită, însă, mai multe informații decât cea anterioară, iar principala noutate a fost că depunerea acesteia a fost amânată pentru iulie, în loc de aprilie.

Fiscul susține că, prin cele două declarații, colectează informații pe care le folosește în analizele de risc pe baza cărora întreprinde controale.

viewscnt
Afla mai multe despre
formularul tva
d088
d394
înregistrare în scopuri de tva
cod de tva
anaf
tva